Депутатите трябва да успеят за 2 дни да приемат закон, за да остане възможността на министър Сербезова да налага мерки. Проблем и със зеления сертификат

От 1 април свършва извънредната епидемична обстановка и правителството не възнамерява да я продължава. Това означава отпадане на всички противоепидемични мерки - носене на защитна маска за лице в закрити обществени места; спазване на физическа дистанция; ограничения на броя на лицата, които могат да посещават едновременно обекти на закрито; ограничения при осъществяване на присъствено обучение във висшите училища; забрана за свиждания в болниците и социалните услуги; изискването към работодателите за допускане до присъствена работа при възможност на не повече от 50% от персонала.

Това решение на министрите обяви в събота правителствената пресслужба. И предизвика съпротива от страна на лекарите. Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев се обяви против и заяви, че с растящия брой заразени от COVID в Западна Европа е

неразумно извънредната обстановка да се премахва преди 15 май

Депутатът от “Продължаваме промяната” д-р Антон Тонев, шеф на здравната комисия на парламента, пък директно опроверга правителството - носенето на предпазна маска на закрито остава.

“Ще трябва да носим маски на закрито и в градския транспорт и след отпадане на епидемичната обстановка”, каза той в отговор на правителството пред Би Ти Ви.

Според сегашните закони от 1 април няма да има задължение да се носят маски на закрито, а здравният министър няма как да издаде заповед без епидемична обстановка, разясниха позицията на Министерския съвет правителствени юристи. Единственият начин да няма поне няколко дни, в които маските няма да са задължителни, е депутатите да успеят да приемат само за два дни промените в Закона за здравето, с които се дава право на министъра да налага мерки и без обявена извънредна епидемична обстановка, разясниха те.

Още във вторник, 29 март, депутатите от здравната комисия на парламента ще се съберат, за да обсъдят промените на първо четене. Според правилника на Народното събрание в пленарна зала промените в закона могат да бъдат разгледани след 72 часа, което означава, че най-ранният срок за гледането им на първо четене от залата е в петък. Възможно е обаче и съкращаване на този срок до 24 часа, като при одобрение от депутатите те ще могат да започнат с проекта в сряда следобед или четвъртък сутринта.

Проблем за навременното приемане на законопроекта може да се окаже и технологичното време за предложения между първо и второ четене. По правилник срокът е 3 седмици, но може да бъде съкратен и на 3 дни с гласуване от залата. Това обаче отмества окончателното приемане на закона едва към периода 6-8 април. Правилникът предвижда и възможност законопроектът да се гласува на първо и второ четене в един ден. Това всъщност е единственият шанс промените да бъдат приети и обнародвани преди 1 април. За да стане гласуването в един ден, е нужно да няма предложения за промени в текстове. От

“Има такъв народ” обаче са против някои от новите текстове

в Закона за здравето, научи “24 часа”. От партията на Слави Трифонов не харесват именно възможността здравният министър да налага противоепидемични мерки със своя заповед, а регионалните здравни инспекции - карантина, без да е обявена извънредна епидемична обстановка. В същото време обаче сред авторите на законопроекта е и депутатът от ИТН Ивайло Христов. А проектът е общ на народни представители и от четирите управляващи формации.

Свои предложения за редакции на законопроекта се очаква да имат и ГЕРБ, ДПС и “Възраждане”.

Срещу законопроекта се обявиха и от сдруженията на ресторантьорите. Според тях отпадането на извънредната обстановка ознавало единствено спиране на помощите от страна на правителството и запазване на всички ограничителни мерки.