Тя ги обяви за болници на "командно дишане", а те отвръщат, че изказването е "необмислено, неадекватно и тенденциозно"

Ръководствата на УМБАЛ "Александровска" и УМБАЛ "Царица Йоана-ИСУЛ" излязоха с остра позиция по повод изказване на бившия здравен министър Таня Андреева. По време на участието си в дискусия за кадровия дефицит в здравеопазването тя заяви, че има болници на "командно дишане" и даде за пример Александровска и ИСУЛ. „Ако ИСУЛ и Александровска (болница) бъдат закрити, никой няма да разбере, че ги няма“, заяви Андреева.

От "Александровска" отвърнаха, че това е "необмислено, неадекватно и тенденциозно" изказване. И посочват, че са най-голямата и най-старата университетска болница в страната, в която се обучавали голяма част от елитните специалисти на българската медицина;

Болницата винаги заемала челна позиция според класациите на МОН, а при акредитация покривала критериите за елитна институция от категория "Медицински науки, здравеопазване и фармация"; Имала 25 клиники, 3 референтни лаборатории, отделения, центрове и консултативни кабинети, някои с уникални функции и значение за страната.

"Александровска" била и болница, в която е спасен животът на стотици хиляди пациенти и е на първа линия в борбата с COVID-19 от самото начало на пандемията. 

УМБАЛ "Царица Йоанна-Исул" СНИМКА: Google street view
УМБАЛ "Царица Йоанна-Исул" СНИМКА: Google street view
От ИСУЛ пък посочват, че като бивш министър и специалист, който от години работи в здравния сектор, д-р Андреева би трябвало да е запозната, че наред с останалите звена, на територията на болницата се намират няколко клиники с национално значение като:

- Клиниката по ушно-гърлени болести, която е най-голямата в България;

- Клиниката по гастроентерология, която също е една от най-големите в България;

- Единствената по рода си у нас Клиника по детска клинична хематология и онкология. Всички клиники  болницата осигурявали денонощна и квалифицирана медицинска помощ на пациенти от цялата страна, персонълт на болницата бил на първе линия и в борбата срещу пандемията.  От ИСУЛ тръгнали и 20 от медицинските катедри в България.

Нима администратор като д-р Андреева не знае, че противопоставянето на държавни срещу частни болници не е в полза на никого, а най-малко на българските пациенти, за които уж е загрижена, посочват от ИСУЛ. 

Бихме искали категорично да заявим, че няма да допуснем някой да подценява труда и усилията на работещите в едно от най-старите и авторитетни лечебни заведения в България, посочват още от  УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.