За едно и също заболяване в София - 90%, а в Мадан - 15

Да се премахне системата на ТЕЛК, която е универсален ключ към помощите за инвалидите от държавата. Това поискаха организациите на хората с увреждания, които бяха поканени на дискусия в социалната парламентарна комисия.

До юли правителството трябва да е готово с анализ на политиките за хората с увреждания. В коалиционното споразумение пък се разписа, че ТЕЛК ще се махне, а на негово място ще се въведе международната класификация за функционирането на човека, уврежданията и здравето - ICF.

За кохлеарен имплант на човек в Мадан му дават 15% ТЕЛК, а за същото заболяване в София - 90. Това е несправедливо и субективно, заяви Мария Кръстева от Асоциацията на родителите на деца с увреден слух.

“Аз съм телкаджийка заради онкологично заболяване, но имам много повече права от сина ми, който има детска церебрална парализа и епилепсия. Плащам по-малко осигуровки, пази ме от съкращение, нямам данък на колата, този за апартамента ми е символичен, имам право на безплатна винетка, получих и 120 лв. за храна, а доходите ми са пет пъти по-високи от пенсията на сина ми”, обясни Вера Иванова от “Системата ни убива”. Според нея ТЕЛК дава права на хора, които могат да работят и е за сметка на тежките случаи.

Липсата на работа и достъпна среда са другите два основни проблема на хората с увреждания. Те настояват медицинските изделия да са по стандарт и да се спре изтичането на средства за тях. Дадоха за пример, че се купуват евтини китайски слухови апарати, а се изплаща цялата сума. Декупитални дюшеци пък се дават на хора, които не ги ползват, но ги взимат, защото имат право на тях.

Те поискаха и промени при асистентите, които да се грижат за болните повече часове. Сигнализираха и за случаи, в които родителите не искат децата им с увреждания да напускат дома, защото гледат на тях като на източник на доход.