Д-р Петър Москов: Ако премиерът още днес не се оправи с шефа на касата, "Пирогов" става като Враца

Медицинският стандарт за спешна помощ у нас е въведен за първи път през 2015 г. при здравния министър Петър Москов и категорично предвижда, че при пристигане на пациент в спешното отделение - независимо дали с линейка, или докаран от близки, първо се извършва триаж в обособено за целта помещение от лекар. Едва след този преглед, който определя състоянието на пациента, се снемат неговите данни.

Това разказа самият Москов тази сутрин пред Би Ти Ви. Той изтъкна, че стандартът е бил разработен от проф. Миланов и екипа му и им благодари.

Част от стандарта обаче беше оспорен от частните болници, а те бяха представлявани пред съда от бившия служебен здравен министър Стойчо Кацаров, разказа Петър Москов.

Паднаха нивата на компетентност,  инфраструктурата - т.е. има ли триажна зона, няма ли, критериите за качество и качествен контрол. Така благодарение на група частни болници и Стойчо Кацаров бяха занижени изискванията към спешните отделенията на болниците в страната, обяви бившият министър, коментирайки случая с жената пред регистратурата на врачанската болница, която почина.

"А справедливият български съд обяви, че не може да разбере мотивите на вносителя - това съм аз, да има ясни критерии, по които да се оценява дейността, и ясни параметри, по които да се действа. Е, ако тогава не са разбрали, сега във Враца го разбраха", коментира Москов. 

Враца обаче е с унищожена болница от години, защото се допусна в двора й да има частна болница, напомни ексминистърът дългогодишния скандал. Има ли ясна политика на държавата какво трябва да прави с големите структуроопределящи болници? Години наред политиката към държавната болница във Враца е била такава - на министерства, на касата, добави той.

В момента политиката е същата. Рискът спешното на "Пирогов" или "Света Анна" да се превърнат в нещо като това във Враца е реален, предупреди Москов. И обясни защо - тези болници поеха ковид натиска, преструктурираха си отделенията, а частните стояха настрани и си следваха бизнес плана.

80% от ковид пациентите бяха посрещнати от 10% от болниците. Но все пак си получаваха всичко изработено. През декември обаче шефът на НЗОК Петко Салчев каза: Ако сте работили ковид, за касата вие не сте работили и ви плащаме по-малко.

За болницата, в която работя, за декември това са 700 хил. лева по-малко, а за "Пирогов" - милион и 700 хил., обясни Москов. Той е анестизиолог в "Св. Анна", бившата Окръжна болница в София.

Определи това като престъпно от морална гледна точка и лишено от смисъл и управленска логика и попита: Да си затворим ковид леглата ли?

"Г-н Петков. това, което прави касата - престъпление в полза на частните болници, които се държат като лихварски къщи, а не като болници, ли е политиката на вашето правителство?", обърна се Москов към премиера. "Ако е така, кажете на тези хора, които умираха по спешните отделения, че тези болници не са вашия приоритет. Доколкото познавам вас и г-жа Стоименова, това не е така, Тогава още днес направете така, че това престъпление и унижение към последните, които се държат като болници, да се прекрати!", призова той Кирил Петков.

Не знам какво ще направите с този директор на касата, аз знам какво бих направил на ваше място.. Но викнете директорите на големите болници, нека ви обяснят, моля ви, отправи той апел от тв ефира. Или ще се променим, или ще бъдем всички като Враца, заключи ексминистърът.