• Наши учени с виртуални проекти за международния пазар
  • Изгражда се център за върхови постижения “Мехатроника и чисти технологии”, в проекта участват 5 висши училища и 12 института на БАН

Авангардни изследвания в областта на мехатрониката, виртуалното инженерство, вибрационни и акустични мехатронни технологии, функционални покрития и нови материали. Това са част от дейностите, с които ще се занимават учените в първия кампус към Националния център по мехатроника и чисти технологии.

Зад тези сложни думи всъщност стоят едновременно авангардни и съвсем практични неща - една от лабораториите ще произвежда импланти за гръбнак и череп, които ще се поставят в “Пирогов” на пациенти. Друга пък ще създава изцяло виртуални инженерни проекти за глобалния пазар.

Стойността на кампуса с новите 16 лаборатории, открит в понеделник в Техническия университет-София, е повече от 19 млн. лв. Изграден е за 2 години в база от 70-те години на миналия век, а

първата му копка е била в деня на обявяван

на извънредното положение

заради COVID - 13 март 2020 г.

“Занимаваме се с виртуално инженерство -област, при която се създават нови проекти за продукти за различни машини и системи в компютърен вид.

“Изделието” се проектира изцяло в компютърна форма и едва на късен етап се прави физически прототип”, обясни ръководителят на кампуса проф. Георги Тодоров. Той даде пример с 12-годишно партньорство на Техническия университет в София с английска компания, за която вузът проектира електрокари. След това цялата работна документация се трансферира във Великобритания. Елементите, които се налага да бъдат произведени, а не могат да се купят от пазара, се правят в Тайван.

Учен работи на модерната апаратура.
Учен работи на модерната апаратура.

Целият инженеринг се прави в Техническия университет

“Когато се сблъскаме с инженерни предизвикателства, започваме да правим изследвания, за да изясним проблема. С инструментариума, с който разполагаме, стигаме до съответните анализи и решения как да продължим - това вече е научният елемент в приложната наука”, обясни проф. Тодоров.

Друга лаборатория от центъра се занимава със създаване на спинални и черепни импланти, които се прилагат на пациенти в “Пирогов”. Използва се специализирано оборудване на Техническия университет, предоставено на болницата за правилното им поставяне.

Специалисти от Техническия университет в София заедно с партньори от Химикотехнологичния и Минногеоложкия университет разработват енергийна стратегия за преход от въглищна към зелена енергия в България с хоризонт 2020-2035.

Сред

назначените изследователи са трима от първенците на випуските

на Техническия университет, каза ректорът проф. Иван Кралов. Средната възраст на учените е около 40 години.

“Всяко развитие на науката на световно ниво изисква 3 компонента - материална база, подбор на качествени изследователи и правила за финансиране. Материалната база я има, назначили сте млади и перспективни колеги, обща задача е да осигурим условията, за да може тези, които правят голяма наука, да намерят своята реализация в България”, обърна се към преподавателите министърът на образованието и науката акад. Николай Денков.

“За нашия град откриването на подобна инфраструктура е от огромно значение. Напредъкът се дължи на постижения на научната общност и връзката между науката и бизнеса”, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Кампусът “Студентски град” на Националния център по мехатроника и чисти технологии е построен на мястото на бивши халета от 70-те години на миналия век.
Кампусът “Студентски град” на Националния център по мехатроника и чисти технологии е построен на мястото на бивши халета от 70-те години на миналия век.

Според цялостния проект трябва да се изградят още 2 кампуса. Стойността му е 70 млн. лв. Центърът за върхови постижения “Мехатроника и чисти технологии” обединява научни групи от Техническия университет в София, Софийския университет, Техническите университети във Варна и Габрово, Химикотехнологичния и металургичен университет и 12 института на БАН.

За осигуряване на по-високо научно ниво като асоциирани партньори са привлечени структури от световноизвестни университети (Тел Авив, Берлин и Делфт) и Института по роботика и интелигентни системи към Федералния технически университет - Цюрих.