Или как да намалим солта в храната

Кифли, сиренки, кашкавалки, колбаси, солени и пушени риби, маслини, мариновани краставички, кисело зеле, френски сирена, чипс. Все любими храни и мезета. Пренебрегва се, че натоварват сърцето и бъбреците, предизвикват отоци поради задържане на течности и че от тях се пълнее.

Човек не бива съвсем да се отказва от мезе, но е добре да ги комбинира с други, не толкова солени разядки.

В почти всички продукти има сол. Дори т.нар. "безсолни" съдържат поне 25 мг натрий на порция, а това е 1% от дневната доза от 2400 мг. Продукти с ниско съдържание на сол се смятат тези, в които има 140 мг на порция. За солени се смятат тези със 400 мг и повече натрий на порция.

Порция обаче не означава 100 грама, нито цялата опаковка, така че трябва да се чете етикетът на продукта. И да се има предвид, че не винаги под сол се разбира готварска сол. Храната може да е солена заради соев сос, натриев глутамат, морска или розова сол. В 1 с.л. соев сос например има над 1000 мг натрий.

Повече зеленчуци

В свежите и замразените зеленчуци има твърде малко сол - под 5 мг на порция. Ето защо е добре да се ядат повече зеленчуци, но без да се посоляват. Пак с цел намаляване приема на сол е добре да се избягват консервите, готовите сосове, кетчупите и дресингите за салати. Те са твърде солени. За зеленчуковата салата е достатъчно да се подправи със зехтин или олио от гроздови семки, сметана, лимонов сок или балсамов оцет. И разбира се, с подправки като магданоз, копър, целина, босилек.

Картофите "попиват"

Пушените меса или солените риби вървят с печени или варени картофи за гарнитура. В нея има съвсем малко сол, но пък изобилие от калий, който неутрализира действието на натрия. Когато човек яде картофи, не обръща внимание колко солена е другата храна. Не случайно в неволно пресолено ястие се добавя картоф, за да поеме излишната сол.

Повече ядки

Суровите ядки и семена са идеална добавка в гозбата. Те набавят витамини, минерали, омега-3 мазнини, полезни са за сърцето и съдовете. Тяхна алтернатива са домашните пуканки, но без сол.

Горски плодове за десерт

И в плодовете солта е нищожно малко, но те дават на тялото много витамини и фибри. Могат да се ядат и на компот и сладко, но с мярка заради съдържанието на захар. В чаша пресен плодов сок има по-малко от 2 мг натрий. За целите на борбата с натрия най-полезни са бананите - в тях има много калий, а той измества натрия от клетките.

Млечни продукти вместо майонеза

В млякото и млечните продукти, като изключим сирената, солта също е малко. Сметана и кисело мляко са отличен заместител на майонези и сосове като дресинг за салати. По правило колкото по-малко са мазнините в един млечен продукт, толкова по-малко е и солта в него.

Зърнени и бобови

В бобовите храни - фасул, грах, леща, почти няма сол. За тях се знае, че понижават нивото на лошия холестерол и риска да се развие диабет. Иска се само да не са консервирани, защото тогава са солени. В една консерва грах например има 400 мг сол. А в пресния и в замразения грах тя липсва.

Повечето зърнени храни, брашното, кашите и макаронените изделия също са без сол и не бива да се солят при готвене.

Ако се случи човек да прекали със солени храни, на сутринта да закуси овесена или оризова каша с плодове и ядки. За обяд - супа от фасул и грах, която съвсем леко да посоли.

Вода и зелен чай

Признаците, че човек е прекалил със солени храни, са сутрешна сухота в устата, жажда, подпухнало лице и към 0,5-1 кг повече на кантара. В този случай е добре да се пие чай - зелен или от лайка. Действа като диуретик.