Вегетарианците като цяло са по-здрави от любителите на мръвката. Но това не означава да изхвърлите незабавно месото от чинията си, и то изцяло и завинаги. Особено ако го обичате...

Хората неслучайно ядат месо откак се помнят. Всъщност много преди това. То е изключително хранително. Освен това т. нар. флекситарианци (които ядат месо само по два пъти седмично) са също толкова здрави, колкото и най-закоравелите вегетарианци.
Но да се яде много месо е вредно. Повишава риска от сърдечни болести и рак. Защото съдържа сатурирани мазнини, някои по-особени белтъчини или защото при печенето може да загори и тогава вече става и канцерогенно.
В една здравословна порция съотношението зеленчуци-месо трябва да е поне 2:1. Тоест, добре е месото в чинията да е малко, само за гарнитура. Още по-добре е то да се яде като подправка.