Прекомерният прием на сол може не само да доведе до критично повишаване на кръвното налягане, на риска от инфаркти и инсулти, но и до отслабване на имунитета. Това предупреждават немски специалисти от клиниката на Университета в Бон.
По време на тестове участници са получавали допълнително по 6 г сол към обичайния дневен прием - приблизително същото количество сол се съдържа в два хамбургера и две порции пържени картофи.
След седмица на такава диета имунните клетки започват все по-трудно да се справят с чужди бактерии.
Превишаването на количеството консумирана сол е причинило тежък имунодефицит, който от своя страна е довел до сериозни бактериални инфекции, твърдят експертите.
Освен това, прекомерният прием на сол е довел до повишаване на нивата на глюкокортикоидите.
Световната здравна организация препоръчва да се консумират не повече от 5 г сол на ден.
Коментари