Сега зреят плодовете на хеномелеса
Те са истинска витаминозна бомба
Японската дюля е внесена у нас отдавна, но се отглеждала предимно като украсно растение. В градските паркове и покрай пътищата могат да се видят доста стари екземпляри.
Растението идва от азиатските страни, където е ценено и широко разпространено. Плодовете са заредени с огромно количество витамини- С, Р, В (в пъти повече отколкото в лимона), съдържат високи количества органични киселини, захари и пектин (повече, отколкото в ябълките).
Високото съдържание на биологично активни вещества в дюличките е причина те да се използват за лечение и профилактика при болести на сърцето, кръвоносните съдове, храносмилателната система, настинки и редица други неразположения.
Киселият вкус подхожда на рибни ястия и напълно може да замести лимона. От плодчетата се приготвят превъзходни желета и конфитюри.
Хеномелесът е невзискателно растение. Атрактивните и многобройни цветчета се забелязват отдалеч. Бодливите форми служат прекрасно за огради.
А наесен, когато листата опадат, жълтите дюлички стоят като орнаменти. Растенията са доста студоустойчиви, сухоустойчиви и не се поддават лесно на болести.
Резитба не е задължителна, а само препоръчителна. Храстът се размножава лесно по вегетативен път. Всяка допълнително положена грижа (редовни поливки, подхранване и др.) бива възнаградена подобаващо.
Мурая - екзотична, ароматна, лечебна и става за украса
Ароматът ѝ повишава самочувствието и вдъхновява творците
Изумрудено зеленото и лъскаво храстче у нас се отглежда като стайно растение, но през топлите месеци ще бъде щастливо на двора или балкона.
Интересът към него датира от императорските времена в азиатските страни.
Легенди се носят за аромата и ползите от плодовете и листата на растението. То се отглежда сравнително лесно и бързо се превръща в любимец на всички цветари, а и на колекционерите.
Умерена температура, влажна почва и въдух, обилна, но разсеяна светлина, ежемесечно подхранване - са все изисквания, лесни за изпълнение.
Твърди се, че ароматът на белите цветчета има способността да повишава самочувствието, да лекува задух, да избистря ума, да всъхновява творците. Но с това не се изчерпват полезните качества на мураята.
Плодче на ден поддържа умствената дейност и осигурява дълголетие. Отвара от листата помага при настинки и за укрепване на сърцето.
Шизадра е плод с 5 вкуса
Лианата предпочита леко сенчести места
Шизандрата е растение с хилядолетна история в родината си. Тя е устойчиво, листопадно растение с плитко разположена коренова система. Стъблата могат да достигнат над 15 метра дължина, увиват се по часовниковата стрелка и имат нужда от опора. Добре облистени са, а в пазвите на листата са разположени цветчета- бели, рядко розови.
Растението е еднодомно, образуваните плодове са събрани в гроздчета. Вкусът им е сложна смес от сладко, кисело, солено, горчиво и тръпчиво, откъдето идва и "плодът с пет вкуса".
Schizandra chinensis изисква добре дренирана и богата на хранителни вещества почва.
Светлината трябва да е ярка - нито много слънце, нито много сянка са желателни. В следобедните часове на лятото е добре поне почвата да бъде засенчена. Шизандра може да се размножава със семена, но технологията отнема много време. Предпочитан метод е вегетативният- чрез резници, отводи или издънки.
Най-ценните съставки в плодовете са органичните киселини (лимонена, ябълчна, янтърна, винена, аскорбинова и др.), витамините и етеричните масла.
При консумация плодовете тонизират и стимулират, като по този начин повишават физическата и умствената способност. Активните вещества подобряват работата на сърцето, имунната и нервната система. Червените плодчета могат да се хапват свежи, изсушени или преработени. Листата и тънките клонки - на чай.
Синя хвойна при болни бъбреци
Плодчетата на синята хвойна (Juniperus communis) са поредният източник на етерично масло, органични киселини и други полезни биологично активни вещества. Вкусът им е сладко-лют, колкото и странно да звучи това.
Виното от сините плодчета помага при проблеми с бъбреците и пикочния мехур. Младите клонки имат ефект при подагра.
Употребата на билката да става само след консултация със специалист.
Пасифлората е позната от древността
Друга екзотична красавица с ядливи и полезни плодове е пасифлората.
Плодът-маракуя е сладък, с вкус подобен на този на ананаса. Листата най-вече, но и цялото растение се използват за лечение още от древността.
Днес се знае, че отварата действа успокояващо, помага при безсъние, при кашлица, зъбобол, менструални болки и др.
Облепиха - капризна, но интересна и полезна
От плодовете се извлича ценно масло
Облепихата представлява храст или дърво в сребърен цвят с изключително декоративни качества. У нас за нея се говори отскоро.
Без проблем може да се отглежда в личните градини стига да се отговори адекватно на изискванията ѝ.
Растението не понася добре температурни колебания, изисква богата и структурна почва.
Светлолюбива и влаголюбива е. Облепихата е разделно полово растение, което налага засаждане на мъжки и женски за получаване на плодове. Цветовете се опрашват от вятъра, а не от насекоми.
Плодовете узряват през лятото и бързо се развалят. Могат да се сушат и консервират или преработват. От тях се приготвя масло, богато на различни витамини и други ценни вещества. То се използва за лечение на язва, кожни раздразнения и др. Листата се приемат под формата на чай. Той тонизира тялото, бори умората, помага при витаминозни смущения, ниско кръвно, косопад.
Плодовете (и като цяло растенията) собствено производство са по-ценни и полезни, отколкото онези в магазина. Есента е идеалният момент да си засадите нови и интересн видове.
Коментари