I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се взема по 1 с.л. смес от 600 г гликоза, 300 г лимони (нарязани и смлени заедно с корите, но без семките) и 30 ядки от кайсия, счукани на каша.
II. Десет минути след сместа (сутрин, обед и вечер) да се пие по 75 мл отвара от 5 ореха, счукани заедно с черупките, и 3 с.л. от следната смес: счукани семена от диня, семена от пъпеш и семе от тиква се поставят в 600 мл вода, ври на тих огън, докато остане наполовина.
III. Диета:
1. След ядене да се взема по 1-2 ч. лъжички бъзов мармалад, след което да се пие по 75 мл сок от ябълка и целина по равно; или 40-50 мл сок от черна ряпа (настъргана 1/2 часа преди пиене). След сока от ряпа да се взема по 1-2 с.л. кромидово вино, приготвено по следния начин: Разбъркват се 300 г пресован кромид лук, 100 г мед и 600 мл чисто бяло натурално вино.
Пет минути след това да се вземе следната смес: 1/4 ч.л. прах от яйчени черупки, 1 ч.л. кафе от фий (уров) и 1 счукана ядка от праскова.
2. Вместо вода да се пие една от дадените по-долу отварки:
а) от бял равнец;
б) от целина (3 с.л. листа и стъбла се варят в 500 мл вода 10 мин). Като изстине, се прецежда и се пие с мед и лимон;
в) от троскот и полски хвощ. Взема се по 1 с.л. от двете и се поставя в 600 мл вода, ври на тих огън 20 мин и се прецежда.
IV. Локални процедури:
1. Вечер преди лягане да се прави парен компрес на коляното с торбичка, пълна с търпимо гореща печена морска сол, с продължителност 20 мин. След това засегнатото място да се наложи с лапа от печен кромид лук, засилен при печенето с 1 зърно черен пипер. Преди поставянето се поръсва с 1/2 ч.л. захар и толкова царевично брашно.
2. Сутрин да се сложи на болното коляно топла лапа от сплита на чесън, сварен с малко вода и 1 с.л. трина. Отгоре се поставя вълнена превръзка и се държи до вечерта.
Коментари