I. Сутрин, обед и вечер 20 минутип реди ядене да се взема по 1 с.л. сироп от узрелите зърна на полския бъзунек: в буркан от 5 л се нареждат 1 ред зърна на дебелина около 2 см и 1 ред ситна захар и т.н. догоре, като най-горният ред е захар, и то с дебелина 6-8 см, за да не вкисне.

Отворът на буркана се завързва с тънка кърпа и се оставя да престои на слънце 10-15 дни, докато захарта се стопи. След това се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване, налива се в бутилки, чиито отвори се завързват с кърпички, вместо да се запушват с тапи, и се държат на студено, за да не вкисне.

II. Десет минути след сиропа (сутрин, обед и вечер) да се пие по 75 мл отвара от:

Жълт кантарион 30 г

Жълт равнец 30 г

Живовлек - широколистен 30 г

Исландски лишей 30 г

Полски хвощ 40 г

Росопас 40 г

Коприва - лист 60 г

Водно пиперче 60 г

Пача трева 60 г

От горната билкова смес се вземат 2 с.л., запарват се с 600 мл кипяща вода, ври на тих огън 10 мин и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене (сутрин, обед и вечер) да се взема по 1-2 зърна колкото царевични, приготвени от следната смес: 50 г боров катран (измит в 9 води, за да получи жълтеникав цвят), 3 г нишадър на прах, 2 г рафинирана сяра на прах, 10 г прах от яйчени черупки и малко препечено царевично брашно, за да стане гъсто като тесто. Тези съставки се разбъркват, за да се получи гъста смес като тесто и се правят топчета, големи колкото царевично зърно, овалват се в брашно, за да не се слепват, и се съхраняват в подходяща кутия. Първия ден се вземат общо 3 зърна, вторият и всички останали дни се вземат общо 6 зърна (по 2 сутрин, обед и вечер).

Забележка: При купуването на боровия катран да се подчертае, че е за вътрешна употреба, за да не се вземе индустриален, който е като мастило и е вреден за здравето. Боровият катран е гъст като разтопен туткал.

IV. Заедно с вземането на зърната (сутрин, обед и вечер) да се пие по 75 мл отвара от равни количества:

Агримония

Брезови листа 

Бял равнец

Глухарче - корени 

Салвия

Жълт кантарион

Синя тинтява

Цикория - листа

От тази билкова смес се вземат 2 суп. лъжици, запарват се с 600 мл кипяща вода, ври на тих огън 10 мин и като изстине, се прецежда. Пие се подсладено с мед и лимон на вкус.

V. Вечер преди лягане да се правят следните процедури: засегнатите места се измиват с топла отвара от: водно пиперче, смрадлика и лайка (по 1 суп. лъжица от трите се запарват с 250 мл кипяща вода, ври 5 минути и като изстине, се прецежда). След това се налага с торбичка от тензух, напълнена с топла лапа от печена хума, стрита на прах и забъркана с топла отвара от: смрадлика (3 суп. лъжици се запарват с 500 мл кипяща вода, ври 10 мин и като изстине, се прецежда); или напълнена със сварено и изстискано водно пиперче (вари се с малко вода 5 минути и се прецежда).

VI. Сутрин засегнатите места да се измиват с хладка отвара от: смрадлика, водно пиперче и лайка (по 1 с.л. от трите се запарва с 500 мл кипяща вода, ври 5 минути и като изстине, се прецежда). После засегнатите места се натриват с лимонов сок или сок от зелен столетник (акава американа), размесен с равни части аптекарски спирт (95 градуса) или чиста ракия.

Допълнения:

1. Засегнатите места да не се мият с други, освен с посочените по-горе отварки.

2. След ядене да се взема по 1-2 ч. лъжички бъзов мармалад с 1/4 ч. лъжичка прах от яйчени черупки. След това да се пие по 1-2 ч. лъжички пресен селски хлебен квас, забъркан отпреди 4 часа, засилен с 1-2 ч. лъжички бирена мая и 1 ч.л. копривено брашно, малко плодов сок или вода и мед или захар, за да стане гъсто и сладко като боза.

3. Три часа след обед да се пие овесено мляко (2 с.л. овесени ядки от вечер се заливат с 400 мл кипяща вода, киснат 8-10 часа, прецежда се и се подслажда с чист пчелен мед. Може да се яде с малко препечен черен хляб).

4. Вместо вода да се пие домашна лимонада, приготвена от 1 ч. лъжичка захар и на върха на ножа лимонтузу в 100 мл хладка вода се разбъркват добре. След това се добавя 1 ч. лъжичка сода бикарбонат и щом престане да шуми, веднага се изпива.