При гноен абцес (цирей) се прави следното:
I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се взема по 1 с.л. смес от 300 г мед и 10 г рафинирана сяра на прах от аптеката, добре разбъркани.
II. Десет минути след сместа и 2 часа след ядене (сутрин, обед и вечер) да се пие по 70 мл отвара от по 100 г:
Полски бъзунек - корен
Репей - корен
Троскот - корен
От горната билкова смес се вземат 4 с.л., в 1 литър вода на тих огън ври 30 мин и веднага се прецежда. По желание може да се пие подсладено с мед и лимон на вкус.
III. Вечер преди лягане се правят следните процедури: да се постави дебел компрес върху засегнатото място от 6-8 парчета, натопени в търпимо горещ солен разтвор (1 с.л. готварска сол в 500 мл вода), отгоре се слага мушама, превързва се и се държи 30-60 мин. След това на засегнатото място да се постави едно от дадените по-долу средства:
1. Топла лапа от ленено семе (1 ч.л. семе сварено с 1 кафена чашка прясно мляко, за да стане гъста лапа, и преди поставянето й поръсена с 1 ч.л. пудра захар).
2. Топла лапа от житни трици (1 пълна с.л. се вари с 1 кафена чашка прясно мляко и 1-2 бучки захар, докато се сгъсти като лапа).
3. Топла лапа от 10 сини сливи от тези за компот, смачкани без костилките и сварени със 100 мл прясно мляко и 1 с.л. оризово брашно, докато се сгъсти. Непосредствено преди поставянето да се поръси с 1-2 ч.л. пудра захар.
4. Марличка от 4 ката, намазана със смес от: 1 белтък от прясно яйце, 1 ч.л. зехтин, 1 ч.л. пудра захар и малко бяло брашно. Бърка се, докато се сгъсти като мехлем.
Ако абсцесът пробие, раните, преди да се превържат с един от дадените по-долу мехлеми, да се промият с отвара от жълт кантарион (2 с.л. се запарват с 500 мл вряща вода, ври на тих огън 10 мин и като изстине, се прецежда) или с кислородна вода.
- мехлем, приготвен от: 50 г ихтиол от аптеката, добавя се 5 г чист пчелен восък, 10 г истинска бяла дъвка (сакъз), 50 г чист зехтин или рибено масло и 50 г стопена овча лой. Всичко това се бърка на тих огън, докато се сгъсти, но без да завира.
- мехлем, приготвен от 50 г зайча мас, 50 г чист пчелен мед и 5 г истинска бяла дъвка (сакъз), счукана на прах. Бърка се на слаб огън, без да завира.
Коментари