I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се взема по 1 с.л. сироп от тиква, най-добре жълта. Капакът й се отрязва, тя се изчиства от салото и семките и се напълва със ситна захар. След това се захлупва с капака и стои на светло място 2-3 дни, докато захарта се стопи. Полученият сироп се налива в бутилки, които се запушват добре и се държат на студено място, за да не вкисне.

II. Десет минути след сиропа и 2 часа след ядене (сутрин, обед и вечер) да се пие по 75 мл отвара от:

Бреза - лист 100 г

Мечо грозде 100 г

Глог - цвят 50 г

Полски хвощ 50 г

Хмел - шишарки 40 г

Дилянка 40 г

Гръмотрън 40 г

Къпина 40 г

Бяла ружа 40 г

Пелин 40 г

Дръжки от вишна 30 г

Златна пръчица 30 г

Ревент 30 г

От горната билкова смес се вземат 3 с.л. и 1/2 с.л. ленено семе, запарват се със 700 мл кипяща вода, врят на тих огън 10 мин и се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване.

Забележка: Всяка доза от отварата да се засилва с по 1/2 с.л. гликоза или мед.

Добавки:

1. Всички замразени плодове и зеленчуци са много полезни.

2. При липса на апетит на всеки два часа да се дава по 1 суп. лъжица отвара от: кръвен здравец (1 с.л. в 300 мл вода ври 20 минути).

3. При задържане на урината или при трудно уриниране вместо вода да се пие отвара от: корените на магданоза (4 с.л. в 1 л вода врят 25 минути и веднага се прецежда).

4. Сутрин на първа закуска да се пие овесено мляко (2 с.л. изчистени и измити овесени зърна врят в 600 мл вода, докато се разпукнат, като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване), в което от вечерта е киснало парче (20 г) прясна хлебна мая. На сутринта се разбърква и се засилва с по 1 ч. лъжичка бирена мая (може и суха).

5. След ядене да се взема по 1 ч. лъжичка смес от: по 100 г чист пчелен мед и ориз, опечен до бежов цвят и смлян на прах, и 50 г прах от яйчени черупки. След това да се яде по 1 кафена чашка домашно желе, приготвено от: жито, ечемик, ръж и царевица - по 30 г от всяка, просо, сладки жълъди (нарязани на парчета) и суров фий (уров) - по 15 г от всяка. Всичко се залива с 2 литра вода от вечерта и захлупено кисне цяла нощ.

На сутринта се прибавят 5 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, 5 сладки бадема, също счукани, и по 1 ч. лъжичка тебешир и балканска чубрица, счукани на прах, и 1 лимон, разрязан на 2 части. Врят захлупени, докато всичко се развари. Като изстине, се прецежда през гевгир и подслажда съсъс 100 г горена захар (карамел). Накрая се поръсва с 1 ч. лъжичка препечени трици.