Средства при нервни тикове:
I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се взема по 1 с.л. сироп: 10 с.л. живовлек - широколистен, 3 с.л. жълта комунига и 1 с.л. анасон - семе се запарват с 1 л кипяща вода, прибавя се 500 г мед, ври 10 мин и като изстине, се прецежда.
II. Двадесет минути след сиропа (сутрин, обед и вечер) да се пие по 75 мл запарка от:
Босилек 60 г
Леонорус 60 г
Глог - цвят 30 г
Лавандула 30 г
Липов цвят 30 г
Маточина 30 г
Риган 30 г
Хмел - шишарки 30 г
От горната билкова смес се вземат 2 с.л. и по 1 ч.л. дилянка - корен, и кори от портокал. Запарват се с 500 мл кипяща вода, кисне захлупено цяла нощ и на сутринта се прецежда. Пие се подсладено с мед и лимон на вкус.
Допълнения:
1. Да не се консумират в големи количества шоколад, какао, кока-кола, черен чай и др. възбуждащи нервната система храни и напитки.
2. Вместо вода да се пие отвара от: шипки (3 с.л. шипки, счукани на каша, се запарват с 600 мл кипяща вода, като клокне 3 пъти, се снема от огъня. Като изстине, се прецежда през кърпа чрез изстискване. Пие се подсладено с мед и лимон); или да се пие по 50 мл домашна боза от картофи, приготвена по следния начин: 1 кг измити, необелени картофи се нарязват на малки кубчета. Врят в 2 л вода, докато се разварят добре, и като изстинат, се прецеждат през тънка кърпа чрез изстискване. Получената боза се пие с мед и лимон на вкус. Държи се в хладилник, за да не вкисне.
3. Вечер преди лягане да се правят следните процедури:
а) разтривка на гръбнака от опашката до тила (от долу на горе) във вид на малки кръгчета спираловидно 3 пъти с пръсти, натопени в настойка от: 250 г чист зехтин или олио, 3 пакетчета карамфил на зърна, стрити на прах на водна баня врят 30 мин.; или с памуче, натопено в камфоров спирт;
б) налагане на гръбнака с торбичка, ушита от тензух, с ширина 10 см и дължина според дължината на гръбнака, напълнена с пресен селски хлебен квас, забъркан отпреди 4 часа, за да се тегли по-добре, засилен с 6-8 с.л. сурови диви кестени, настъргани с кората;
в) коремен компрес от зелени листа от прясно зеле, попарени върху тава с кипящо прясно мляко, за да омекнат, свити на руло и добре изцедени; или от 2 бархетни парчета, натопени в топъл чай от лайка (2 с.л. се запарват с 500 мл кипяща вода, кисне захлупено 1 час и като изстине, се прецежда). Отгоре се слага хасено парче и вълнен пояс;
г) на главата се поставя "шапка", ушита от две парчета тензух, така че да я покрива от тила до веждите, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 5 с.л. сурови диви кестени, настъргани с кората. Отгоре се поставя вестник и вълнена шапка и така се спи.
Коментари