I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се взема по 1 с.л. сироп от борови връхчета. Вземат се 100 г връхчета. В 2 л вода врят на тих огън, докато остане 1 л, след което се прибавят 500 г захар или мед и 1 лимон, нарязан на тънки резенчета без семките, но с корите. Ври още 10 мин и като изстине, се прецежда през тънка кърпа или тензух чрез изстискване. Държи се на студено, за да не вкисне.
II. Десет минути след сиропа (сутрин, обед и вечер) да се пие по 75 мл отвара от:
Троскот - корени 150 г
Коприва - корени 50 г
Репей корени 50 г
Спирея 50 г
От горната билкова смес се вземат 3 с.л., запарват се с 600 мл кипяща вода, врят на тих огън 20 мин и веднага се прецежда. Пие се подсладено с мед и лимон на вкус.
III. Диета:
1. За предпочитане е вегетарианската храна, млечно-растителна, с повече плодове и зеленчуци.
2. Храната да е слабо солена и умерено подкиселена с лимон или чист винен оцет.
3. Сутрин на първа закуска да се яде пшеничена каша. Начин на приготвяне: вземат се 50-100 г пшеница, измива се със студена вода и изплувалите над водата зърна се изхвърлят. Водата се излива и се оставя само толкова, колкото да покрие зърната. След това съдът се покрива с една тъмна салфетка и се оставя на топло. След 20-24 часа пшеницата пораства с 1-2 мм, изплаква се с хладка вода, леко се изстисква от останалата вода и се смила на кафемелачка. Към получената каша може да се прибави прясно мляко, сироп от чист пчелен мед, настъргани ябълки или моркови. При желание същата каша може да се яде и на вечеря.
4. Преди обед и вечеря да се яде по 1-2 глави кромид лук, опечен като ябълка, но без захар, и да се яде без хляб.
5. След обед и вечеря да се взема по 1 ч. лъжичка смес от: 500 г тиквено семе, обелено и смляно на каша, и смесено с 150 г чист пчелен мед или гликоза.
6. Вместо вода да се пие запарка от: лайка (2 с.л. се запарват с 500 мл кипяща вода, кисне захлупено 20 минути и се прецежда).
IV. Два часа след ядене (сутрин, обед и вечер) да се взема по 1 с.л. смес от: 500 г мед, 20 зелени листа от индрише с дръжките, 20 ядки от кайсия или сладки бадеми, счукани в дървен хаван на каша, 3 лимона разрязани, изстискани и смлени с корите, но без семките, 1 с.л. канела на прах и с добавка на следната билкова смес от аптеката:
Тинктура валериана симплекс (чиста) 12 г
Тинктура кратеги (от глогови листа) 12 г
Камфор на прах 1 г
Олио мента (ментови капки) 25 капки
V. Вечер преди лягане да се правят следните процедури: в понеделник, сряда и петък - парна баня на главата с продължителност 5-10 мин; или парен компрес на цялата глава с торбичка от тензух, пълна с търпимо горещ и полусварен ечемик (врял само 10 мин, за да може да се използва 2-3 вечери), с продължителност 10-15 мин. После на главата се поставя "шапка", ушита от две парчета тънко хасе, така че да я покрива от веждите до рамената, и да е напълнена с пресен селски хлебен квас (гъсто забъркан 4 часа по-рано за да се тегли по-добре), засилен със 7-9 с.л. сурови диви кестени, настъргани с кората. Във вторник, четвъртък и събота - парна баня или парен компрес да не се прави. Да се постави само "шапка", както е дадено по-горе.
Добавки:
1. При пренатоварване на очите вечер преди заспиване да се налагат с компреси във вид на торбички от марля, напълнени с по 1 с.л. прясна топла 36С несолена извара.
2. При наличие на високо кръвно налягане да не се правят парна баня и парен компрес на главата.
3. Ако през деня се появят силни болки в главата да се сложи "шапка", напълнена със сурови необелени картофи, настъргани на едрото ренде, залети в подходящ съд с 50 мл оцет или 150 мл прясно мляко. Киснат 30 мин, изстискват се добре и се поръсват с 2-3 суп. лъжици царевично брашно или житни трици за отнемане на излишната влага. Отгоре се слага друга шапка според сезона. "Шапката", пълна с настъргани картофи, залети с прясно мляко, има много добър ефект за бързо запаметяване при голямо умствено натоварване.
Коментари