При анемия:

I. Сутрин 1 час преди ядене да се взема по 1/2 с.л. настойка от: по 500 г домашно червено вино и пудра захар, 2 карамфилчета и 1 ч. лъжичка канела на прах, на водна баня врят 30 мин. Трябва да престои 1 ден и след това се прецежда и се пие.

II. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се взема по 1 с.л. сироп от борови връхчета: 300 г връхчета в 2 л вода врят на тих огън на водна баня 30 мин. После се прибавя 1 кг захар и 500 г мед. Ври още 10 минути. Като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване. Държи се на студено, за да не вкисне.

III. Десет минути след един от сиропите (сутрин, обед и вечер) да се пие по 75 мл отвара от равни количества:

Агримания

Върбинка

Глухарче

Медуница

Мента - пиперита

Полски хвощ

Целина - листа и цвят

Овчарска торбичка

Цикория - стърк

Хмел - шишарки

От горната билкова смес се вземат 2 с.л., запарват се с 500 мл кипяща вода и ври още 15 мин на тих огън. Като изстине, се прецежда и се пие с мед и лимон на вкус.

IV. Вместо вода да се пие една от дадените по-долу течности:

1. Овесено мляко - 2 с.л. очистен овес в 1 литър вода ври, докато зърната се разпукнат. Прецежда се през тънка кърпа чрез изстискване и се подслажда с мед и лимон на вкус.

2. При по-тежко състояние е много полезна т.нар. чернодробна запарка: взема се 200 г пресен телешки черен дроб, поръсва се с малко черен пипер и листа от магданоз, нарязани ситно и се попарва с 500 мл кипяща вода. Оставя се да кисне захлупено, докато изстине. Прецежда се и се изпива за деня.

V. Два часа след ядене (сутрин, обед и вечер) да се взема по 1 суп. лъжица сироп от узрелите зърна на полския бъзунек: в буркан от 5 литра се нареждат 1 ред зърна на дебелина около 2 см и 1 ред ситна захар и т.н. догоре, като най-горният ред е захар и то с дебелина 6-8 см, за да не вкисне. Отворът на буркана се с тънка кърпа и се оставя да престои на слънце 10-15 дни, докато захарта се стопи. След това се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване, налива се в бутилки, чиито отвори се завързват с кърпички вмест да се запушват с тапи и се държат на студено, за да не вкисне.

VI. Допълнения:

1. Сутрин на закуска да се пие следната смес: от вечерта се поставя в 200 г боза 20-30 г хлебна мая. Сутринта се разбърква и се добавя по 1 ч.л. бирена мая и копривено брашно. Един час след горната смес да се вземе следната смес: 1 жълтък от прясно яйце, разбъркан с 1 с.л. прясно краве масло и 1 ч.л. чист пчелен мед.

2. Вечер преди лягане да се прави разтривка на гръбнака във вид на малки кръгчета от опашката до тила с памуче, натопено в камфоров спирт, след което коремът се налага с торбичка от тензух, напълнена с 2-3 реда зелени листа от див кестен, но без дръжките, наредени с лицевата страна към кожата, предварително попарени с кипящо прясно мляко, за да омекнат. След това се свиват на руло, изстискват се добре, а върху тях се поставя сухо парче американ или хасе и вълнен пояс.