Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се взема: по 1 пълна ч.л. смес от: препечени житни трици, разбъркани с равен обем чист пчелен мед, за да стане гъста каша; или по 1 супена лъжица чист зехтин.
II. Десет минути след едно от горните средства (сутрин, обед и вечер) да се пие топла отвара от:
Бял равнец
Бяла ружа
Дива теменуга
Мента - пиперита
Майчин лист - листенца
Синя тинтява
Слез
Вземат се по 50 г от всяка билка. От получената билкова смес се вземат 2 с.л., добавят се 1 с.л. ленено семе и 1 ч.л. зърнастец - кори, запарват се с 600 мл кипяща вода, ври 10 мин на тих огън и като изстине, се прецежда. Пие се подсладено с мед.
III. Добавки:
1. Вечер преди лягане да се взема по 1-2 с.л. зехтин; или смес от: 500 г мед, 30 г майчин лист - шушулки (леко запечени и стрити на брашно) и 15 г рафинирана сяра. Преди всяко вземане сместа да се разбърква, защото се утаява. Щом започне да се ходи редовно по нужда, вземането на сместа се намалява наполовина.
2. Много полезен при хроничния запек е кондензиран ошав от сини сливи (250 г сини сливи без костилките се варят в 1200 мл вода, докато се сварят, след това се прибавя още 1 л топла вода и на тих огън ври, докато остане 250 г ошав, прецежда се и се изпива за деня).
3. Сутрин на закуска да се пие по 100-150 мл прясно мляко, в което се е варило 1 парче праз лук (бялата му част) около 10 мин След това парчето се изважда, сокът му се изстисква в млякото, а самият праз се изхвърля. Млякото да се подслажда с мед и да се яде с леко препечен хляб.
Коментари