I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се взема по 1 супена лъжица от следната смес: 500 г чист пчелен мед или течна гликоза, 20 зелени листа от индрише с дръжките, 20 ядки от сладки бадеми, счукани на каша, 4 лимона разрязани на по четири, изстискани и смлени на машинката за месо с корите, но без семките, и следната билкова смес:
Тинктура валериана симплекс 12 г
Тинктура кратеги /от глогови листа/ 12 г
Камфор на прах 1 г
Ментови капки 25 капки
II. Десет минути след сместа (сутрин, обед и вечер) да се пие по 75 мл отвара от по 80 г:
Индрише
Репей - корени
Глухарче - корен и стрък
Живовлек широколистен
и по 40 г
Червен кантарион
Водно пиперче
Синя тинтява
Цикория - стрък
Хмел - шишарки
От тази билкова смес се вземат 2 с.л., запарват се с 500 мл кипяща вода, ври захлупено 20 мин и като изстине, се прецежда. Пие се подсладено с мед и лимон.
ІІІ. Вечер преди лягане да се правят следните процедури: топла баня (39С - 10 мин) на засегнатите места с отвара от: смрадлика и водно пиперче (по 2 с.л. от двете се запарват с 1 л вода, на тих огън ври 10 мин и като изстине, се прецежда), след което:
1. Засегнатите места се намазват със смес от: 1 белтък от прясно яйце, разбъркан с малко прах от печена хума. Отгоре се слага марля и се бинтова леко с чист широк бинт.
2. Засегнатите места внимателно се топят с памуче, натопено в чист лимонов сок в продължение на 1-2 минути и се оставят да изсъхнат.
ІV. Сутрин засегнатите места се измиват с отвара от смрадлика и водно пиперче и се намазват с чист лимонов сок; или се превързват с марличка, намазана със следния домашен мехлем: вземат се по 100 г чист зехтин и чист пчелен восък и 25 г истинска бяла дъвка (сакъз). Зехтинът се слага в алуминиев съд, за да се затопли, след което му се прибавят дъвката и восъкът, ситно счукани, и се бърка, докато му се махне пяната, но без да завира.
Добавки:
1. Сутрин на първа закуска да се яде следната много полезна в случая пшеничена каша. Начин на приготвяне: вземат се 50-100 г (в зависимост от възрастта на пациента) пшеница, измива се със студена вода и изплувалите над водата зърна се изхвърлят. Водата се излива и се оставя само толкова, колкото да покрие зърната. След това съдът се покрива с тъмна салфетка и се оставя на топло. След 20-24 часа пшеницата пораства с 1-2 мм, изплаква се с хладка вода, леко се изстисква от останалата вода и се смила на кафемелачка. Към получената каша може да се прибави прясно мляко, сироп от чист пчелен мед, настъргани ябълки или моркови.
2. При гнойни пъпки сутрин, обед и вечер да се превързват с мехлем от изгорелите дръжки на тиква, забъркани с чист зехтин до гъстота на мехлем; или с домашен мехлем, приготвен от: 1жълтък от прясно яйце с по 1 супена лъжица чисто бяло брашно и чист пчелен мед и 1 ч. лъжичка чист зехтин. Сместа се слага в чист съд и тих огън се бърка, докато се сгъсти като мехлем, но без да завира, за да не си губи силата
Коментари