1. Сироп от борови връхчета - за гръдни болести и болести на лимфната система.

2. Сироп от алое (алое арборесценс) - за туберкулоза, гръдни болести, акне и др.

3. Сироп от бира с лимони и небетшекер - за кашлица. Вземат се 500 мл слаба бира, най-добре нашата софийска бира, 2 лимона, 400 г небет-шекер (ляна захар) и 1 пълна ч.л. анасон (семе) от апте-ката. Приготвяне: лимоните се смилат на машина - месото заедно с корите, но без семките - и заедно с другите продукти на водна баня ври 1/2 час. Взема се 10 мин. преди ядене и 2 часа след ядене по 1 с.л. (за деца по 1 ч.л.).

4. Сироп от узрелите зърна на полския бъз - за пречистване на кръвта.

5. Сироп от сурово кафе - против силна и болезнена кашлица.

6. Боров мед от зелени шишарки - много полезен при бронхиална астма, емфизем (задух), също и при стомашно-чревни заболявания и при силно отслабване. Приготвяне: набират се борови шишарки в ранна възраст, през месец май - юни, преди да са се развили значително (преди съзряването им). За да се приготви 1 кг боров мед, са необходими 70 до 80 броя шишарчици, които се слагат в емайлиран съд да врят продължително (1 час) в 1 л вода.

Смята се, че са готови за прецеждане, когато пробождането им с вилица е възможно. Ако не са сварени добре, продължават да се варят. Трябва да се има предвид, че ако са започнали да съзряват, шишарчиците не могат да се пробождат, но това не значи, че трябва варенето да продължи. Още топла, отварката се прецежда, като шишарките се хвърлят.

Съотношението 70-80 броя на 1 л вода трябва приблизително да се запази до отцеждането на водата. Цеденето става, докато водата е топла, за да не се залепят смолата и запазилите се етерични масла по стените. В отварката се слага толкова захар, колкото е дозирано числото на шишарките (1 кг захар на 70-80 шишарки). Поставената захар ври с отварката, докато се стопи, и варенето продължава така, както се приготовлява сладко. Слага се малко лимонтузу, за да не се озахари в бурканите, в които ще се налее, и е готово за консумация.