Отговаря проф. Стефка Петрова, консултант на в. "24 часа" по хранене и диетика от старта на здравното приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.
Изосуитът е подсладител и представлява пречистен и концентриран воден разтвор на захари (55% фруктоза и 40% глюкоза).
Той се произвежда чрез ензимна хидролиза от царевично нишесте. Някои производители използват изосуита за фалшифициране на пчелния мед.
Като натурален и относително скъп продукт медът е често обект на фалшифициране от недобросъвестни производители и търговци.
Пчелният мед е продукт, получен от медоносните пчели от нектара на цветовете или от сладкия сок, отделящ се от растенията, с добавка на специфични вещества, отделяни от организма на пчелите при тяхната преработка.
Разреждането на пчелния мед с вода, смесването му със захар, инвертна захар и други подсладители, нишестен разтвор и други видове въглехидратни разтвори, прибавянето на консерванти, ароматизанти, оцветители и други вещества за подобряване на вкуса, цвета и аромата не се допуска по стандарт и на практика представлява фалшифициране на меда.
Захранването на пчелите по време на събирането на нектара със захарен сироп или други подсладители са също често използвани подходи за увеличаване на добива. В последните години има и производители, които използват изосуита за подсилване на крилатите "работнички". Захранването на пчелите със захар или изосуит води до промяна на вкусовите и физикохимичните свойства на меда и най-вече до намаляване на биологичните му качества.
Пресният, незагряван мед съдържа определени количества от веществото хидроксиметилфурфурол, който се използва като показател за качеството на меда. Според българския държавен стандарт количеството на хидроксиметилфурфурола не трябва да бъде по-високо от 20 мг/кг мед. Захранването на пчелите с изосуит увеличава значително съдържанието на хидроксиметилфурфурол, често над допустимата горна граница, което е основа на тестовете за установяване фалшифицирането на меда.
Коментари