Би трябвало сушените плодове да не миришат. Ако има мирис, той е заради начина на обработката им. За да се ускори процесът на сушене, плодовете се нагряват с горелка. След това добиват лек привкус на бензин и в тях могат да се образуват канцерогенни вещества.
Друг начин на сушене е в т.нар. тунелна пещ и тогава сушените плодове се сдобиват с мирис на нафта.
Ако ли пък са брани недозрели, плодовете се киснат в соден разтвор, за да се размекнат по-бързо.
При покупка на сушени плодове те трябва да се огледат да нямат разкъсвания и напуквания и после да се помиришат. Не би трябвало да миришат неприятно. Ако имат мирис, не ги купувайте.
Добре е продавачът да бъде питан какъв е бил способът на сушене и обработка. Ако плодовете са обработвани със сулфати или оцветители, също не бива да се купуват.
Коментари