Много хора се отказаха от консумацията на хляб, спагети и друг вид паста, защото телата им са чувствителни към глутена в пшениченото брашно, или защото страдат от целиакия (постоянна хранителна непоносимост към глутен). Той може да бъде намерен и в овеса, ръжта, в ечемика, в миксовете за супи, в соевия сос и в бирата.

Чувствителността към глутен е автоимунно заболяване, което причинява възпаление на мозъка, сърцето, ставите и червата. Оказва се, че този белтък причинява общо 55 болести или да влоши състоянието на вече болните.

Депресия

90% от хората в депресия усещат по-силно симптомите й, когато консумират храни с глутен. Смята се, че консумацията им намалява нивата на серотонин, което засилва чувството на депресия.

Множествена склероза

Глутенът не може да причини тази блолест, но ако го изключите от диетата си, то със сигурност ще се чувствате по-добре. Проучванията показват, че нетърпимостта към глутена е по-изразена при хора с МС, отколкото при останалите.

Целия текст четете тук