Цвеклото не е толкова популярно като доматите, морковите, карфиола. Но този подценяван зеленчук е пълен със страхотни витамини, минерали и други полезни съединения.
Освен че е ултраздравословно растение, цвеклото е универсално за приготвяне. Като печена гарнитура, основа за салата, да направите чипс с него, цвеклото е вкусен и лесен начин да добавите малко блясък към хранителния си режим.
Не се чудете, ако урината и изпражненията ви станат по-червеникави след консумация на цвекло. Няма нищо страшно и опасно, просто този зеленчук има този ефект.
1. По-добри сте в спорта
Звучи странно, но яденето на цвекло може сериозно да подобри атлетичното ви представяне. Причината е във високата концентрация на нитрати, които може да подобрят ефективността на митохондриите, отговорни за енергийните нива в организма. Цвеклото може да помогне за подобряване на ефективността на велосипедистите. Всеки, който смята, че един банан е идеален преди тренировка, никога не е ял цвекло.
Коментари