Любовта към здравословното хранене ни прави все по-внимателни към съдържанието на чинията ни. Често обаче не си даваме сметка, че робуваме на стереотипи, наложени от рекламите. Предлагаме ви списък с някои от най-известните продукти и ястия, които под етикета „полезни”, може да ни навредят.
Сушени плодове
Обикновено ни ги препоръчват като здравословна междинна закуска. Имайте предвид обаче, че ползата не е същата, както от пресните плодове. Причината е, че за да изглеждат по-апетитно и да имат по-дълга трайност сушените плодове, производителите добавят към тях химикали и захар. Например, в 1 ч.ч. пресни боровинки има 4 г захар, а в 1 ч.ч. сушени боровинки - 70 г захар. ? ч.ч. стафиди може да съдържа 4 пъти повече калории от ? ч.ч. прясно грозде. Освен това, често производителите добавят в сушените плодове серен диоксид и акриламид, които, както показват изследванията, може да предизвикат стомашни болки и пристъпи на астма. Алтернативата са пресни плодове или изсушени самостоятелно.
Пиле на грил
Пилешките гърди са диетична храна, но пилето на грил едва ли може да се причисли към полезните ястия. На първо място, препечената кожа съдържа много мазнини. А често преди да изпекат пилето, натриват месото с подправки, които съдържат натрий и захар. Ако готвите пилето вкъщи, предварително махнете кожата и използвайте марината с билки.
Целия текст четете тук
Коментари