Нюйоркската журналистка Чарли Ланкстън се е заела да изследва възможно ли е да се нареже лук без сълзи. Тя изпробва всички познати техники, за да провери дали действат, или са бабини деветини.

Сярата е това, което придава уникалния вкус и мирис на лука. Тя е и причинител на дразнения, от който очите се насълзяват. Как да се предотврати ефектът й върху тях?

Първо и най-ефикасно - да се сложат очила за плуване. Хората, които са с контактни лещи, също не усещат така силно лютенето на лука.

Второ, да се дъвче дъвка, докато кълцате лук. Това е изключително ефикасен метод.

Трето, лукът се слага за 15 минути във фризера. Това забавя отделянето на летливите лютиви вещества, но ефектът е незначителен.

Четвърто, потапяте обелената глава под вода и след 15 минути режете. Ефект - нулев.

Пето и също безрезултатно - да запалиш свещ, докато кълцаш.