Ресвератолът е естествено химично съединение - полифенол, открит основно в гроздето и червеното вино. Авторитетни френски изследователи публикуват данни, че във Франция има 40% по-малко инфаркти, отколкото в САЩ, точно поради факта, че французите консумират значително по-големи количества качествено червено вино.
1. Ресвератолът е полезен при профилактиката на различни здравословни проблеми.
2. Той намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, атеросклероза, високо кръвно налягане и предотвратява образуването на кръвни съсиреци, като поддържа кръвоносните съдове еластични.
3. Предполага се, че е по-силен антиоксидант от витамин Е и ефективно предпазва от окисление и намалява холестерола.
4.Като силен антиоксидант предпазва от натрупване на свободни радикали в организма и не допуска развитие на възпалителни процеси.
5. Действа и срещу остаряването на клетките.
6. Има множество публикации за активната роля на ресвератрола при ограничаване на образуването на ракови клетки с блокиране действието на COX-2 ензим, за който се смята, че има роля в развитието на рака на дебелото черво.
7. Важен ефект на полифенола е регулирането на калорийния обмен, като стимулира изгарянето на калории и активира отслабването. През 2006 г. екип учени от Харвард тестват този ефект върху мишки с наднормено тегло. Данните са окуражаващи и резултати от проучвания за потвърждаване на ефекта върху хора вероятно скоро ще се появят в литературата.
Коментари