За хората, които не ядат месо или страдат от анемия
Недостигът на желязо е сериозен проблем, който води до анемия, предупреждава CureJoy. Когато нивото на желязо в кръвта падне, червените кръвни клетки не могат да произвеждат хемоглобин, което води до умора и анемия.
Тялото трябва постоянно да попълва желeзния резерв, за да поддържа нивото на хемоглобина и работоспособността. Това може да стане с ядене на богати на желязо храни. Например смокини, фурми, кайсии нар или стафиди.
Желязото има важна роля при доставката на кислород и вода до всички органи на тялото. За съжаление в много от продуктите то е във форма, която трудно се усвоява от организма. Но не и в месото. Ето защо дефицит на желязо има най-често при вегани и вегетарианци. Те трябва да приемат повече витамин С за по-добро усвояване на желязото.
Седем плода, богати на желязо, за предотвратяване на анемията
1. Фурми
Фурмата е много сладък плод, яде се пресен или сушен. В изсушен вид фурмите дават енергия и са изключително богати на желязо. В 250 г фурми има 3 мг желязо. Фурми с прясно мляко са идеалната здравословна закуска. Те могат да се използват и за приготвяне на сладкиши. Добавете фурми и в салати, печива, конфитюри.
2. Кайсии
Кайсиите са богати на белтъчини, въглехидрати, витамин А, желязо и други минерали. Това важи с особено за сушените кайсии, които могат да се съхраняват по няколко месеца. 100 г сушени кайсии съдържат половината от дневната норма желязо.
Свежите кайсии могат да се консумират под формата на сок, да се комбинират със сладолед, овесено брашно, да се добавят в салати и сладкиши.
3. Смокини
Смокините се ядат пресни или сушени. В изсушена форма всички полезни свойства в тях се удвояват. Най-добре е да се накиснат за една нощ, а след това да се добавят към каша, да се гарнира с тях сладолед или да се приготви сладкиш.
4. Стафиди
Те са изключително полезни заради високото съдържание на желязо и глюкоза. Половин чаша стафиди съдържа 1,6 мг желязо, което лесно се абсорбира от организма и помага на процеса на образуване на кръвни клетки.
Стафиди с белени бадеми, кашу или шам фъстък са най-добрата комбинация.
5. Домати, сушени на слънце
Сушените домати не са толкова популярни, но се приготвят лесно. В една порция се съдържат 9,1 мг желязо.
Дневната доза желязо за възрастен е 18 мг, а за дете - 10 мг. Така сушените домати осигуряват на децата дажбата желязо почти напълно, а за възрастните наполовина. Можете да ги ядете и в суров вид, печени, задушени, консервирани.
6. Сушени сини сливи
Сушените сини сливи е най-добре да бъдат накиснати за една нощ. Не изхвърляйте водата - в нея също има полезни вещества.
В 100 г сушени сливи се съдържат 9 мг желязо. Можете да ги добавите към фъстъци, зърнени храни, сладкиши, направете сладко или желе от тях.
7. Нар
Нарът е полезен за тези, които страдат от анемия с недостиг на желязо. Най-добре е да се яде пресен или да се добавя към салатите.
Освежаващият сок от нар ще запълни дефицита на желязо, ще помогне в борбата срещу депресията, ще бъде отлично допълнение към вашата диета.
Поддържайте нивото на желязо в кръвта, останете здрави и активни, като използвате тези плодове.
Коментари