Някой неща от градината влизат направо в устата. Други искат да ги чистиш и белиш, за да ги изядеш. Ципата на плодовете и зеленчуците обаче е много богата на антиоксиданти и си заслужава да се изяде. Както впрочем и семките и ядките в техните костилки.

Малцина знаят, че косматата козина на кивито е много полезна и предпазва от рак и алергии. А мангото? Става ли за ядене кората му?

Мангото е много богато на витамини С, А, E, K и B6, както и на фибри и минерали като мед. Най-ценните антиоксиданти в него са мангоферин, норатирол, ресвератрол и кверцетин, като най-много от тях са именно в кората. Те също имат антираково действие.

Месестата част на мангото е много сладка, така че, изяждайки и богатата на фибри кора, човек постига баланс с многото поети захари от плода.

Безопасно ли е?

Мангото съдържа и уришиол - вещество в отровния бръшлян, от което при допир кожата сърби. Но не се тревожете! Почти целият уриширол е в стъблото и мъзгата на растението, не в плода. В кората му той е пренебрежимо малко. Някои хора обаче са по-чувствителни към това вещество и може да имат алергична реакция. Тя се изразява в суха кожа (дерматит) само от допир или от ядене на манго.

За да проверите как ви действа, хапнете само мъничко от кората и изчакайте да видите реакцията на тялото. Най-лесният начин за проверка обаче е да хванете плода с голи ръце. Ако усетите сърбеж, обелете мангото или даже се лишете от него.

Ако ви понася добре, яжте мангото като ябълка. (Но първо го измийте!)

Друг начин на консумация на кората е като смути заедно с други любими плодове и зеленчуци. Но внимавайте в блендера да не попадне костилката на мангото. Може и да нарежете плода на тънко и да опечете парчетата като чипс.