Философията на индийското хранене има няколко прости на пръв поглед правила. Ако ги спазвате обаче не просто ще постигнете желано тегло, но и ще се погрижите за здравето си.
Индийската диета се основава върху принципите на вегетарианство и балансираност. Основното правило е да не гладувате, а да похапвате на всеки три часа – средно по 5-6 пъти на ден, но по малко, така че организмът да не е нито под стрес от глад, нито от преяждане. В Индия закуската е на особена почит, така че в никакъв случай не я пропускайте.
Плод преди основното
Другият основен принцип е да се яде плод половин-един час преди всяко хранене. По този начин си набавяме достатъчно фибри и се спасяваме от вълчия глад, който ще ни накара да изядем две допълнителни порции.
Максимално се ограничава месото. Набляга се на зеленчуци и плодове, ядки, зърнени култури, леща и ориз. Много важни са и подправките – на особена почит в индийската култура. На всяко ядене се добавя къри или куркума или канела. За тях се смята, че стимулират метаболизма.
Коментари