"Ние променяме модела си на хранене, инстинктивно с по-високите температури се отказваме от блажните храни постепенно и минаваме към олекотен по калории и енергийна стойност хранителен режим. Това каза за БНТ  диетологът проф. Донка Байкова.

"В това меню включваме киселото мляко, нашата традиционна лятна супа - таратора, минаваме към по-леките меса, ако изобщо продължаваме да ги консумираме в такава честота, каквато е била през зимата. През лятото не на всеки му се яде свинска пържола или пък сармички с кисело зеле, но пък с лозови листа става. Би трябвало да минем на повече риба, омлети или пък български миш-маш. Сега пък е зеления период на годината - лапад, спанак и коприва. Можем да ги консумираме под всякаква форма - ако са екологично чисти, може да са сурови във вид на смутита или на салати", каза още проф. Донка Байкова.

"Най-полезна е зелената салата с лимон, за да може ако има нитрати да бъдат намалени. Зелена салата с кисело мляко - там трябва много да ценим пробиотицитие. Така наречения микробион намалява с 30% ракът на дебелото черво, намалява алергиите, повишава имунната устойчивост. Кофичка кисела мляко на ден от тези по истинските, така наречените БДС е много полезно", каза още тя.

"Препоръчвам постепенно да минем на по-лек режим. Ако минем от яйца, козунак и агнешко на плодове това е стрес", добави проф. Байкова.