Дали зеленчуци като домата (който всъщност е плод), спанака и др. са по-хранителни, когато се сготвят? Или по-добре да се ядат сурови?

Правилният отговор е: и двете.

Разтворимите във вода витамини от групата В и витамин С например се отделят при варене. Други хранителни вещества обаче се разграждат на висока температура. В супата със спанак и домати дори съдържанието на витамини спада, защото молекулите им не са така стабилни.

Нивата на други нутиенти обаче се покачват. Например на един от най-полезните антиоксиданти ликопен, който става и по-лесно усвоим от тялото. Количеството му се увеличава, защото клетъчните стени на домата рухват от топлината и ликопенът вече не е в свързана форма и се освобождава.

Суровият спанак е богат на фибри, но като се сготви, става богат на бета каротин. Това също антиоксидант, форма на витамин А, и съдържанието му нараства тройно в сготвения спанак в сравнение със суровия.

Така че готвенето на зеленчуци има плюсове и минуси. Вареният спанак се свива чувствително и обемът му намалява, но пък това се компенсира от много повече разтворими във вода витамини.

Все пак варенето е безмилостен термичен процес. Има по-нежни форми на кухненска обработка, които запазват хранителните вещества на свежия продукт - леко запържване, приготвяне на пара или в микровълнова фурна, но за кратко.