Виж болестта си от дъното на чинията, казват китайците, защото храната е от изключително значение за доброто здраве. Така смята и 39-годишният Атанас Узунов, който за 2 години успява да свали 66 кг, като яде храни, богати на естествени мазнини.
Узунов е
завършил Техникум
по полимерни
технологии
със специалност “Химия” в София. Интресът му към храненето идва от проблеми със здравето в резултат на прекомерно напълняване.
Преди да започне режима, тежи 138 кг. Затлъстяването му докарва високо кръвно налягане, болки в кръста и коленете. Затова решава да се самообразова. Прочита много и различни книги, за да се учи от доказани имена, отдали живота си на здравословното хранене.
Узунов първо прилага режима върху себе си, защото
от срещите му с
диетолози
нямало резултат “Ядях нискомаслени масла, тичах, следвах всички съвети и - нищо, ставаше все по-зле.
Трябваше да направя нещо, защото здравето ми си отиваше”, спомня си Узунов.
След много четене открива диетата с естествени мазнини. Резултатите от нея забелязва бързо и решава да помогне на други в неговото положение. Затова създава
група във
фейсбук, която
вече наброява
40 000 души
Преди 2 дни му се обажда 60-годишна жена, болна от диабет, за да му благодари. След започването на режима и изключване от храненето си на пици, хляб, кроасани, вафли и т.н., които вдигат кръвната ѝ захар, тя облекчила болестта си.
“Когато човек започва да се храни по подходящия начин, захарта вече не се увеличава, а започва да намалява, докато влиза в нормални граници. Диабетът е болест на храната, на газираните напитки, на брашното, на многото захари. В момента най-здравите хора ядат храни с естествена мазнина. Те не надебеляват, не се разболяват от диабет и не вдигат кръвно”, обяснява Узунов.
“Наднорменото тегло е основа за най-лошите болести - инфаркт, инсулт, рак, депресия. Може би в днешно време това е един от най-сериозните проблеми”, казва Узунов.
Убеден е, че като хапва храни с високо съдържание на естествени мазнини, организмът му става все по-здрав. Всяка година той си прави изследвания и по думите му никога досега тестовете не са показвали по-добри стойности.
В режима му са забранени нискомаслените кисели млека, защото са минали през обработка.В Швеция им казват
бяла вода,
разказва Узунов. От менюто си изключва също така брашното и всички зърнени култури. “Няма орган в човешкото тяло, който да не пострада от пшеницата заради глутена. В допълнение тези храни притъпяват лептина (хормон на ситостта- б.а.) и те карат да ядеш 2 пъти повече. Само със спирането на хляб и брашно човек може да свали над 30 кг.”
Фрешовете също си е забранил. “По-добре човек да хапне ябълка или портокал”, казва Узунов. Избягва соковете, зашото за направата на фреш трябват поне 2-3 плода, а е лишен от фибри. “Сякаш пиеш чаша захар”, твърди Узунов.
Едно лято успял да свали около 10 килограма. На морето обаче започнал да пие на ден по 3-4 фреша. “Когато се върнах от почивка, бях качил 3 кг. Това ме сломи. Казах си:
“Не ям, пия само фрешове,
а качвам килограми”
и променил диетата. Трудно обаче избира плодове, защото повечето от тях изглеждат като пластмасови и са пръскани с всевъзможни препарати. Затова има засадени няколко ябълкови дръвчета в къщата си близо до София. Когато обаче домашните плодове свършат, отива до магазина. Измива ги много добре. “Може дори да се изтъркат с четка”, обяснява Узунов.
Той ограничава и рафинираната захар от менюто си. “Тя е във всичко, а напоследък я заместват с т. нар. глюкозо-фруктозен сироп. Той е два пъти по-евтин и два пъти по-вреден. Когато човек се храни с него, рискът от инфаркт се вдига с до 40 процента”, обяснява Узунов.
“Захарта е една от причините за бума на сърдечносъдови заболявания. А естествената мазнина се използвана от организма само за енергия. Тя се съдържа в силната храна - мазни сирена, кашкавал, риба, зеленчуци, месо, масло, яйца. С тях човек си набавя всички необходими микроелементи и хранителни вещества, от които организмът му се нуждае”, мотивира се химикът. Изтъква, че захарта и пшеницата са пристрастяващи. “Те възбуждат този център на мозъка, върху който въздейства и кокаинът. Затова, като спрат тези храни, през първите дни някои хора се чувстват отпаднали, страдат от главоболие и замаяност. Това обаче отминава”, пояснява Узунов.
Той се храни 2 пъти на ден - на обяд и на вечеря, като
веднъж в седмицата
не яде нищо
Пие само вода и кафе. “Гладуването до 24 часа не е задължително, но е изключително полезно, защото даваш рестарт на целия си организъм, като му позволяваш да си почине”, съветва химикът. И допълва, че човек може да е слаб отвън, но затлъстял отвътре. “Това е още по-лошо. Този човек не е по-здрав от 150-килограмов.”
Узунов понякога хапва и нещо сладко. “Когато достигнеш желаните килограми, може да хапваш черен или какъвто си искаш шоколад”, казва той. Няколко пъти в месеца си позволява да яде каквото иска, без да прекалява, защото, докато преглъща “вредната храна, знае какво ще причини на организма му”. За днес например е решил да отиде да хапне пица. Ще помоли да му я направят с по-тънко тесто и да я приготвят със зехтин.
Когато иска да сготви нещо, Узунов никога не използва олио. Замества го с масло, студенопресован зехтин или мас. Не се лишава от месо. Яде свинско, пилешко, телешко, патешко, дори и карантия. В режима му и сланината не е забранена. “Не е вредно да хапнеш малко, ако много ти се яде, но няма как да отслабнеш с нея”, смее се Узунов. Единственото, което ограничава, са колбасите.
Коментари