Какво означава буквата Е, върху етикетите на храните? Все по-често хранителните продукти се обработват с различни консерванти, антиокислители, подобрители на вкуса.
Колкото по-малко са те, толкова по-екологичен е продуктът.
Много от подобрителите са вредни за здравето, тъй като имат страничен ефект. Ето някои от тях:
Е 102 – предизвиква алергични реакции
Е 104 - води до заболявания на стомашно-чревния тракт и алергии
Е 121 - туморни образувания
Е 154 - чревни разстройства, нарушение на артериалното налягане
Е 171 - заболявания на черния дроб
Е 200 – предизвиква алергични реакции, унищожава в организма витамин В12
Е 233 - може да предизвика кожни заболявания
Е 311 - влияе на нервната система.
Коментари