Плодовете на аронията съдържат най-висока концентрация на антиоксиданти, които предпазват клетките на тялото от вредните ефекти на окисление.
На второ място са много полезни за пикочните пътища - съдържат голямо количество хининова киселина, за която е доказано, че предотвратява инфекциите.
Трето - подобрява циркулацията на кръвта и укрепва кръвоносните съдове, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.
Зрелите плодове имат количество феноли, които дезинфекцират кръвта и тялото и премахват токсични вещества от организма, подобряват еластичността на кръвоносните съдове и предотвратяват запушване.
Има проучвания, които доказват, че плодовете от арония са полезни за хора с диабет - не повишават нивата на кръвната захар, а напротив.
Аронията помага за лечение на гастрити и стомашни язви.
Учени са доказали, че притежава антиканцерогенни свойства и може да стопява туморни образувания.
През зимата аронията преборва бактерии и вируси, стимулирайки имунната система.
Затова сушените плодове, които съдържат фибри, са дори по-полезни от варените за сок или сладко и мнозина така ги предпочитат.
Много полезна е аронията и под формата на чай - накисват се смачкани сушени плодове в гореща вода.
Няколко полезни съвета от познавачи
Плодовете от този вид обезателно трябва да се смачкат по някакъв начин, защото кожичката им е доста здрава и трудна за преглъщане.
Ако се оставят да се изсушат, за да се използват през зимата за чай в цялостно запазено състояние, те не оцветяват добре чая.
За сушен плод в домашни условия също е по-добре плодчетата да се смелят или смачкат предварително.
Хубав домашен сок
Няколко читатели ни се обадиха - отглеждат растението, но искат повече рецепти
Всеизвестна е силата на аронията като профилактично средство, срещу някои болежки и като вкусна напитка или сладко.
Няколко наши читатели ни помолиха по телефона да публикуваме рецепти, защото не знаели как да я преработват.
Домашният сок от арония е един от най-богатите на витамин P, антиоксиданти и витамин C и може да се пие като природен лек срещу хипертония, атеросклероза, проблеми на дебелото черво и други.
Как се приготвя
Измиват се плодовете и се смачкват - ръчно или с мелачка, става и с пасатор.
Получава се каша, към която се прибавя захар.
Дозата е 700-750 грама захар на 1 килограм плодове.
Всичко това се изсипва в съд, най-добре е да е от стъкло, и се оставя да престои 48 часа на хладно и тъмно място.
След тези два дни хубаво се разбърква и се прецежда готовият сироп от арония. Плодовете да се изцедят много добре с ръце.
Стерилизира се само за 4-5 минути по желание, но който не желае да го прави, трябва да прибави по 1 грам лимонтозу на 1 литър сок.
Друг вид сок в бутилки
При него плодчетата дори се пюрират
Необходими са захар - 350 г, вода - 650 мл, арония - 1 кг.
При тази рецепта плодовете на аронията се смелват и тогава се слагат на котлон при слаба температура /80 C до 100 С/ в продължение на около 15 минути.
Не се прибавя никаква вода.
След това се претриват през сито, откъдето да излизат почти на пюре.
Прибавят се към направен сироп от водата и захарта.
След това цялата смес се загрява отново до 80-100 градуса на котлона и се изсипва в бутилки.
Те се стерилизират 15 минути, ако са от половин литър и 25 минути, ако са от един литър.
Конфитюр, идеален за филийки и палачинки
Приготвя се и бързо, и лесно
За приготвянето му са необходими 1 кг плодове от арония, 1 кг захар /за тези, които обичат много сладко, може и повече/, 2 чаени чаши вода.
Начин на приготвяне
Измиват се оронените плодове арония и се отцеждат. Намачкват се леко в съд.
Сварява се гъст сироп от захарта и водата и намачканите плодове се пускат в него.
Вари се на слаб огън, докато хубаво се сгъсти.
На финала се прибавя 1 супена лъжица лимонена киселина, разбърква се и се сваля от котлона.
Когато е горещ, но не врял, се изсипва в сухи бурканчета, които се затварят веднага и съхраняват на хладно.
Идеален е за палачинки и филийки, които са пържени.
Сладко, но и с ябълки
Така то получава два аромата
Продуктите са:
3-4 ябълки; 1 кг плод арония; 1.5 кг захар; 1 пакетче лимонена киселина
Приготвянето става така
Плодовете на аронията се измиват и се слагат за 4-5 минути в кипяща вода.
След това се минават през студена вода, за да се охладят и се поставят в тенджера.
Добавят се две чаени чаши вода и 500 грама захар. Сместа се оставя да заври и се вари най-много 3-4 минути.
След няколко часа се слага отново да заври и тогава се добавя останалата захар.
Ябълките предварително се почистват, нарязват се на малки парченца и се пускат във вряща вода за 8-10 минути, без да се разваряват.
Прибавят се към аронията, когато сладкото е почти готово.
След като се изключи котлона се добавя и лимонтузуто.
Разсипва се в сухи бурканчета и се оставя на хладно.
Коментари