Темите на Естонското председателство ще бъдат електронното здравеопазване и антибиотичната резистентност. Беше добре да се дефинира темата, кяото ще късае Българското председателство. Широко дискутирана бе темата за затлъстяването при децата в резултат на неправилно хранене. Това заяви новият здравен министър Николай Петров в сутрешния блок на БНТ.

"Като втора тема се обсъжда достъпа до лекарствени продукти. Има се предвид проблемите, които многократно сме обсъждали - лекарствени продукти, които въобще не стъпват на нашия пазар, лекарствени продукти, които са в недостиг на нашия пазар. Също така и лекарства, които са иновативни и скъпи и до които е затруден достъпът", добави той.

"По мое предложение темата за затлъстяването ще бъде разширена, свързана не само със затлъстяването, но и с някои заболявания и в посока това, че нашите деца все повече се променят. Все по-рано узряват физически, преди да узреят психически. Появяват се заболявания, които не са характерни за детска възраст, което може да бъде свързано с качеството на храните", категоричен бе министърът.

"До две години трябва да имаме фунциониращо електронно здравеопазване. Имахме среща с министъра на здравеопазването на Естония. В края на юли ще има неформален съвет на министрите там. Договорил съм наша група от експерти да остане там, ако трябва една седмица, за да вземат всички добри модели, за да ги реализираме", каза още министър Петров.