Германски учени доказаха, че хората, които ядат повече въглехидрати, по-рядко приемат неизгодна сделка, съобщава в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Високовъглехидратната закуска повишава нивото на допамина - невротрансмитер в мозъка, който повишава чувството на щастие и задоволство. По-високите нива на допамина дават възможност на човек да се откаже от лоша сделка, защото се чувства уверен, че по-късно ще бъде възнаграден.

При нисък допамин обаче човек мисли, че трябва да приеме каквото му предлагат.

В експеримента на учените от университета на Любек само 23 процента от хората, закусвали повече с протеини, били готови да отхвърлят неизгодно предложение в компютърна игра, симулираща бизнес сделка, при 53 процента от участниците с високовъглехидратна закуска.

И двете закуски били с 850 калории. Високовъглехидратната се състояла от 88 гр пълнозърнест хляб, 20 гр шунка, 5 гр крема сирене, 30 гр сладко, 130 мл мляко, 200 мл сок, 110 мл вода, 225 гр банани и 225 г. ябълки.

Нисковъглехидратната закуска съдържала 70 гр хляб със слънчогледово семе, 70 гр диетичен пълнозърнест хляб, 40 гр шунка, 30 гр крема сирене, 40 гр камамбер, 240 мл мляко, 200 мл вода, 250 мл йогурт и 120 г. банан.