“Биостайл” е семейната фирма на Евгения и Димитър Стаменови. В основата на фирмата стои личен момент - съпругът е имал здравословен проблем, който подтиква семейството да започне да експериментира в тази област. Идеята е двамата да консумират истинска и чиста храна, съдържаща необходимите микроелементи и хранителни вещества, без изкуствени оцветители, аромати и консерванти, произведена от суровини, продукт на биологичното земеделие, без да се използват генномодифицирани организми, изкуствени торове и пестициди.

И тъй като Димитър е инженер, създава машините, с които произвеждат храните. Така се появяват първите биопълнозърнести сладки и пръчици. Имат и иновация - първите в България сурови крекери, които произвеждат със създадена от самите тях машина.

От подготовката на тестото чрез смесване и разбъркване, през оформянето, до пакетирането и етикетирането на продукцията - всичко се прави ръчно. Зърното се смила на каменна мелничка непосредствено преди приготвянето на храната, за да се запазят свежестта и ценните хранителни качества. Част от рецептите са вдъхновени от бабата на Евгения и домашните лакомства, които ѝ приготвяла, когато е била дете.

Продават много и извън България и признанията не закъсняват. Суровите хапки на “Биостайл” получават наградата “Най-добър продукт” на био изложение в Лондон.

Устремени да бъдат иноватори в това, което правят, през 2013 г. фирмата създава своите сурови крекери CultuRAW, ставайки първият производител на подобни продукти в България. Не след дълго започват регулярно да ги изнасят и да получават добри отзиви и продажби в няколко европейски страни. Тогава според признанията на създателите на фирмата осъзнават, че въпреки малките си мащаби са постигнали нещо голямо.

“Моментът, в който вече наистина се почувствахме големи, беше през 2016 г., когато най-голямата верига супермаркети в България сама ни потърси. След направено от техния екип проучване на пазара за биохрани, те искаха да бъдем част от биоселекцията им”, разказват от “Биостайл”.

До броени седмици компанията ще има и нов дом - чисто нова производствена база, в която са вложили не само събрани лични средства и банков кредит, но и цялото си сърце, за да продължават да постигат големите си мечти.

“Чувстваме се големи, защото нашите служители са освен добър екип, преди всичко едно семейство. Ние сме от новото поколение фирми, предлагаме позитивна работна среда, различно отношение и добро заплащане. След 5 години ще бъдем по-големи и по-силни”, казват от фирмата.

Те имат намерение да завладеят още много непознати пазари и да разпространяват продуктите си из целия свят.

“Портфолиото ни ще бъде пълно с иновативни продукти, които благодарение на преместването на новото място най-накрая ще осъществим. В конферентната ни зала ще има поне още 5 международни признания и награди от 5 изложения. Всички изделия, които произвеждаме, ще са с признати международни стандарти за качество и прецизност, които успешно ще сме въвели”, казват от “Биостайл”.

От фирмата имат намерение след 5 г. марката им да е все по-разпознаваема и продуктите ѝ да са налични във всички видове магазини.

Най-голямата мечта на Евгения и Димитър Стаменови е след 5 г. да вдъхновяват още повече българи да се обърнат към здравословното хранене като начин на живот и опазването на околната среда. Фирмата ще стимулира всеки да обръща внимание на продуктите с истински съставки, мислейки на първо място за здравето си и осъзнавайки влиянието на храната.