Ново антидиабетно лекарство, което понижава нивото на кръвната захар у засегнатите от диабет тип 2, значително намалява риска от сърдечносъдови и бъбречни болести, сочат резултатите от изследване, предаде БТА.

Клиничните опити обхванали над 10 000 пациенти в 30 страни. Резултатите освен това показали, че лекарството канаглифлозин (Invokana) на лабораториите "Янсен" намалява с 33 на сто риска за диабетиците да бъдат хоспитализирани заради сърдечна недостатъчност.

Лекарството понижило също с 40 на сто риска от намаляване на бъбречните функции.

Общият риск от сърдечносъдови болести намалял с 14 на сто.

"Коронарната болест е най-сериозната причина за смъртност сред засегнатите от диабет тип 2, а получените резултати навеждат на мисълта, че канаглифлозин не само значително намалява риска от сърдечни болести, но е свързан и с много други ползи, като понижаване на артериалното налягане и телесното тегло", заяви ръководителят на изследването Брус Нийл от Института Джордж за глобално здраве в Сидни, Австралия. Той е на мнение, че лекарството дава реални надежди на 450 милиона диабетици в света.

"Случаите на диабет тип 2 зачестиха навсякъде по света. Нуждаем се от лекарства, които не само контролират нивото на гликемия, но и защитават пациентите от риска от инсулт и инфаркт", отбеляза експертът.

Все пак приелите лекарството бяха с два пъти по-голям риск от ампутиране на пръст на крака или на цял крак, без да може да се обясни каква е причината за това. За целта ще са нужни допълнителни изследвания.

Резултатите от изследването бяха представени на годишната конференция на Американската диабетна асоциация в Сан Диего, Калифорния, и са публикувани в "Ню Ингланд джърнъл ъв медисин".