Малкото и непретенциозно жълтурче е познато от хилядолетие, а неговите лечебни качества са използвани още от древността.

Растението чисти черния дроб, стимулира работата на жлъчката, регулира нивото на холестерина в кръвта, лекува алергии и оказва помощ на бременни и жени в менопаузата.

Най-добре е цветовете да се берат в началото на пролетта от чисти, незамърсени места. Стъблата са особено полезни. За тях се знае, че пречистват кръвта, регулират обмяната на веществата, помагат при проблеми със стомаха. Има данни, че помагат и при диабет.

Листата са много богати на витамини и често се използват за салати или се добавят към различни ястия. От листата могат да се получат нужните хранителни вещества за организма и едновременно с това да се отслабва. Цветовете на жълтурчето се използват за приготвянето на сиропи, които пречистват кръвта, подобряват храносмилането и облекчават кашлицата.

Рецепта за сироп от глухарчета

Продукти: 400 жълти цвята, 4 нарязани лимона, 4 нарязани портокала, 2 ч. чаши захар, 3 литра вода.

Приготвяне: Залейте продуктите с водата и оставете за 24 часа. Добавете двете чаши захар и варете при непрекъснато бъркане, докато сместа се сгъсти. Разлейте в чисти шишета и добре затворете. Сиропът се използва при лечение на простудни заболявания, кашлица и бронхит.

Корените на жълтурчето са много полезни при лечение на различни заболявания.

След като се вземат и добре почистят, корените се разрязват и се оставят да съхнат на въздух и течение 15 дни. Съхраняват се в стъклен съд на тъмно и хладно място.

Оказва се, че тези корени са особено полезни за черния дроб, жлъчката, бъбреци, лимфните възли. Също така ефективно лекуват запек, акне, хепатит, ревматизъм, както и кисти и тумори. Те са особено ефективни и полезни в случай на заболявания и проблеми на жените, свързани с кърменето

Рецепта за чай

Чаят от жълтурчета се приготвя от изсушени дребно нарязани листа. Взема се половин чаена лъжичка и се запарва в чаша гореща вода, както се приготвя обикновен чай.

Можете да смесите 60 г от тази смес с 30 г сухи корени. Изсипете в 1,2 л вода и добавете малко сол. Кипнете и варете на слаб огън в продължение на 20 минути. Прецедете и пийте по една чаена чаша три пъти на ден.