ВМА отбеляза 10-годишнината от първата чернодробна трансплантация в болницата с юбилейна конференция в присъствието на министрите на отбраната Красимир Каракачанов и ген. проф. Николай Петров, съобщиха оттам. 

Форумът започна с едноминутно мълчание в памет на дългогодишния началник на ВМА ген.-майор проф. Стоян Тонев, който почина в неделя.

„За тези 10 г. във ВМА сме направили 59 трансплантации на черен дроб и това вече е рутинна дейност. ВМА направи първата операция съвсем сама, като 3 г. преди това се подготвяхме, включително и със специализации в чужбина”, каза временно изпълняващият длъжността началник на ВМА полк. проф. Венцислав Мутафчийски. Самият той е част от първия екип за трансплантация и участва в дейността до днес. 
Проф. Мутафчийски отбеляза, че в процеса на подготовка са се изградили и лидерите на тази дейност – проф. Никола Владов, проф. Крум Кацаров, проф. Николай Петров, доц. Евелина Одисеева.

„След 10 г. можем да се похвалим с няколко екипа, които могат самостоятелно да извършват трансплантация, а това говори за добра приемственост”, каза още проф. Мутафчийски. Той добави, че осъществяването на такава върхова дейност, която съчетава работата на няколко структури, показва нивото на лечебното заведение.
„Благодаря на директорите на болниците, с които работим за добрата колаборация и пълната отдаденост на процеса. Благодаря с цялото си сърце на всички ви”, каза проф. Мутафчийски. 

„ВМА е най-боеспособното българско военно поделение. Пожелавам на видовете войски да имат тази подготовка и този професионализъм, който има колективът тук”, заяви в приветствието си вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

„За мен е чест да бъдем заедно и да почетем този празник. Искам да ви пожелая да запазите това ниво, да растете, да разширите дейността и за бъбречна трансплантация и панкреас, например. Днес е ден за вашата гордост и равносметка. Този ден може да служи и за отправна точка за вашите мечти”, обърна се към колектива на болницата и министърът на здравеопазването проф. Николай Петров, доскоро началник на ВМА.

„Вие доказахте, че трансплантологията е тази част от медицината, която обединява хората. Пожелавам ви още повече пациенти, на които давате шанс за втори живот чрез трансплантации”, каза д-р Марияна Симеонова, шеф на Изпълнителната агенция по трансплантация.