Супербактериите усъвършенстват защитните си способности от най-малко 450 милиона години, информира БТА.

Ново изследване на еволюцията на резистентността към антибиотици разкрива, че появата на най-ранните роднини на съвременните супербактерии предхожда тази на динозаврите.

"Като анализираме геномите и поведението на днешните ентерококови бактерии, можем да се върнем назад във времето до най-ранното им съществуване и да си създадем представа как тези организми са се превърнали в онова, което са днес - заяви Ашли Ърл от института "Броуд". - Опознаването как средата, в която живеят микробите, води до поява на нови свойства, може да ни помогне да предскажем как микробите ще се приспособят към употребата на антибиотици, към антибактериални кърпички, дезинфектанти и други продукти, предназначени да контролират разпространението им."

Микроби се приспособяват към живот в организма на животно или по тялото му, откакто първите микроорганизми се появили на планетата преди около 3,5 милиарда години. Много видове бактерии са създали симбиозна връзка в организма на животното. Редица микроби, като чревните, са с ключово значение за здравето му. Други микроби са по-резистентни, като увреждат клетки и предизвкват болести.

Геномният анализ на щамове на ентерококови бактерии навежда на мисълта, че роднините на днешниге супербактерии живели в животински черва, откакто най-ранните животни изплували от морето и излезли на сушата. Откакто за пръв път се появили, микробите се възползвали от вродената си резистентност към трудни условия. Дори най-ранните ентерококови бактерии могат да противостоят на сушата и липсата на храна, както и на дезинфектанти и антибиотици.

Резултатите от изследването са публикувани в Cell.