Португалски гастроентеролози установиха, че растящата популярност на ястието суши на Запад предизвиква увеличаване на паразитните болести, съобщи Лента, цитиран от БТА.

Специалистите описват един от показателните клинични случаи. Лекарска помощ потърсил 32-годишен мъж, който имал треска от една седмица, болки в поджлъчната област /епигастриума/ и често повръщал. Кръвният анализ показал наличие на възпалителен процес в организма му.

Първоначално причината за неразположението му била неясна, но след като пациентът пояснил, че наскоро консумирал суши, медиците се усъмнили, че е засегнат от анизакиоза - паразитно заболяване, предзвикано от личинки на червеи нематоди от семейство Anisakidae. Личинките попадат в човешкия организъм заедно със сиренето и слабоосолената морска риба.

При ендоскопското изследване учените открили във възпаления участък от вътрешната стена на стомаха захванала се за нея личинка на червей нематод. След отстраняването на нематода здравословното състояние на пациента се нормализирало.

Резултатите от изследването са публикувани в BMJ Case Reports.