Те са най-активни от началото на май до края на юни. Вторият рисков пик е в края на лятото и началото на есента. Обикновено кърлежите обитават тревата и храстите, от където попадат на кожата или дрехите ни, след което започват да си търсят място за ухапване. Тъй като в слюнката им се съдържат обезболяващи вещества, не усещаме момента на ухапването. Неприятните усещания – като сърбеж и парене, се появяват по-късно.

Превенция
Ако сте сред природата в периода на активност на кърлежите, на всеки два-три часа внимателно преглеждайте дрехите и кожата си. Обикновено те се захващат за меките части на тялото – подмишниците, зад коленете, около половите органи. След разходка в гората или парка е препоръчително да огледате цялото си тяло пред огледалото.

1. Изберете дрехи с дълги ръкави и крачоли, високи чорапи и закрити обувки. Най-добре е да носите цветни или бели дрехи – на тях по-лесно ще забележите, ако има кърлеж.

2. Препаратите срещу кърлежи са три вида – акарициди, репеленти и комбинирани. В първия случай препаратът съдържа вещества, които убиват кърлежа, като го парализират. Може да нанасяте акарицидите само на дрехите. Репелентите са с по-меко действие – те просто отблъскват кърлежите. Може да ги нанасяте както на дрехите, така и на кожата. Средствата с комбинирано действие не бива да се нанасят на кожата.

3. Още един начин да се предпазите от кърлежите е ваксинацията. Стандартната схема на имунизация се състои от три дози. Две ваксини се слагат в интервал от един месец, а третата имунизация се прави половин година след втората. Тоест, за ваксинацията са необходими общо седем месеца преди началото на сезона на кърлежите.

Как да действаме при ухапване и какви са симптомите четете на mila.bg