Близо една трета от американските лекарства - 32 на сто, имат нежелани странични ефекти след пускането им в продажба, одобрено от Американското управление за контрол на храните и лекарствата, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес и БТА.

Макар повечето от проблемите да не са смятани за толкова сериозни, че да предизвикат изтеглянето на лекарство от пазара, изследването разкрива необходимостта да се следят новите медикаменти след пускането им в продажба.

Американското управление за контрол на храните и лекарствата преценява безвредността и ефикасността на нови лекарства въз основа на резултатите от клинични опити. Повечето от тези тестове обхващат малко повече от 1000 пациенти, чието здравословно състояние е следено 6 месеца или дори за по-кратък период. В редица случаи страничните ефекти са открити едва след употреба на лекарството от повече пациенти за по-дълъг период.

Учени под ръководството на д-р Джоузеф Рос от медицинския факултет в Йейлския университет анализирали клинични данни за над 200 медикамента, одобрени от Американското управление за контрол на храните и лекарствата между 2001 г. и 2010 г., като употребата им била проследена до 2017 г. Оказало се, че в една трета от случаите са наблюдавани странични ефекти, които не били открити в клиничните тестове преди пускането на лекарството в продажба.

"Тези проблеми рядко водят до изтегляне на лекарство от пазара, но в редица случаи Американското управление за контрол на храните и лекарствата предупреждава за здравните рискове чрез кратко съобщение върху опаковката на даден медикамент", поясни д-р Рос.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of the American Medical Association.