Генетичната техника, използваща метод на "изрязване и поставяне", чрез която е възможно да се преправя ДНК, се насочи към раковия "команден център", пише "Дейли мейл".

CRISPR-Cas9 е модерен "изрежи и постави" инструмент за прецизни редакции на ДНК.

Изследователи са използвали инструмента, за да се насочат гени към сливане -  мутации, които възникват, когато два гена се сливат, и така да създадат нездравословен хибрид. Тестовете са правени върху мишки.

Обещаващите резултати могат един ден да бъдат използвани за повече информация относно лечението на рак на простатата, белия дроб и яйчниците.

Техниката предизвиква свиване на туморите и увеличава процента на преживяемост, което показват резултатите от тестването й върху мишки.

"Това е първият път, когато генното редактиране се използва специално по посока на раковите заболявания", казва д-р Ян-Хуа Луо от университета в Питсбърг.

"Това е наистина вълнуващо, защото поставя основите на това, което може да се превърне в съвсем нов подход към лечението на рака", коментира още д-р Луо.

"Нашият подход е да се насочим към командния център, така че да няма шанс страничните ракови заболявания да се прегрупират и да се възобновят", добавя още тя.

Изследователите са използвали CRISPR за насочване към сливащи гени, причиняващи рак.

CRISPR работи, като обхване целевата област на ДНК и я замести с нещо друго.

Превод и редакция: Гергана Йотова