Температурата е индикация за заболяване, а не за сериозна болест

Главоболие, световъртеж, сърцебиене, повишено кръвно налягане, задух. С тези оплаквания идват част от пациентите в кабинета на д-р Галина Цветкова, общопрактикуващ лекар и педиатър в 13 ДКЦ в гр. София. Някои съобщават и за тревожност, безсъние и нервност. „Обикновено тези симптоми не са свързани с някакво сериозно заболяване, а по-скоро се дължат на настъпването на пролетта. Тя е един преходен сезон и на организма му е нужно време да се адаптира”, успокоява лекарят, който е с над 20-годишен професионален опит.

В момента се наблюдават и два вида инфекции. Едните са респираторни и протичат с хрема, болки в гърлото, не много висока температура, дрезгав и пресипнал глас, суха, дразнеща кашлица. В повечето случаи са причинени от вируси. Не рядко пациентите се оплакват и от стрелкащи болки в ушите, предимно вечер, главоболие, обща отпадналост и неразположение. А другите са свързани със стомашно-чревния тракт - гадене, повръщане, болки и тежест в стомаха, чести диарийни изхождания. Обичайните виновници за тях са ентеровирусите.

„Ентеровирусните оплаквания всъщност не са спирали цяла зима, но през студените месеци не са върлували в много изразена степен. Със затоплянето на времето обаче започват отново да се активират. В действителност пикът им е през летния сезон, но вече природата е малко по-особена, след зимата температурите изведнъж стават летни и съответно инфекциите започват да се преливат от зимни в летни и обратно”, обяснява д-р Цветкова.

Грешка е свалянето на температурата на всяка цена

Тя е защитен механизъм на организма. Свързана е с изработването на защитни антитела, които се борят със съответния вирус или бактерии. Фебрилитетът не означава сериозно заболяване, а само инфекция. Често родителите или болните се плашат от повишените градуси и се опитват да ги свалят окончателно и трайно. Това е грешка. Ако болният е в добро общо състояние и температурата е под 38,5 градуса, е добре да не се посяга към температуропонижаващите лекарства. Помагат течности, покой, витамини. Когато обаче градусите надминат 38,5, особено при децата, за организма се създава един топлинен дискомфорт и детето страда. „То обикновено ляга, става неактивно и това е показател, че трябва да се облекчи общото му състояние, т.е. да се даде антипиретик”, смята специалистът.

Задължително антибиограма преди включване на антибиотик

Тя се прави при съмнение за бактериална инфекция. Целта е да се изолира точният причинител и да се види към кое лекарство е чувствителен, за да има успех лечението. Често се случва да се изолират не само 1, а по 2 и 3 микроорганизма, например от носоглътката на дете, посещаващо детска градина. И в много случаи тези бактерии не са чувствителни към стандартно използваните антибиотици.

Лекарят припомня, че при вирусни инфекции не се назначава антибиотично лечение. Споделя, че някои нейни пациенти веднага искат да им се назначи именно такова, когато се разболеят. „Те дори не желаят да изчакат антибиограма, а директно да започнат приема на такъв медикамент, защото смятат, че по-бързо ще се излекуват. Това най-често е неоправдано и грешно”, предупреждава тя.

В практиката често се доверява на хомеопатичните лекарства. Използва ги и за профилактика, и за лечение. И при деца, и при възрастни. Наблюденията й сочат, че когато има добър терапевтичен отговор от пациента, състоянието много бързо се подобрява и рискът от усложнения е значително по-малък. „Особено за деца, посещаващи детски заведения, тези лекарства за мен са средства за първи избор. Освен за лечение на остри състояния, те трябва да се прилагат в един дългосрочен профилактичен план, защото значително разреждат боледуванията, намаляват тежестта на инфекциите и предотвратяват усложненията. Например една вирусна ангина не става гнойна, а оздравява като такава. Или една банална хрема не се усложнява към синусите или ушите при малкото дете”, обяснява д-р Цветкова.

При първи симптоми на респираторно заболяване като хрема, температура, втрисане, болки в гърлото препоръчва Инфлуцид - по 1 табл. на всеки час до 12 табл. дневно в острата фаза, а при деца – по 1 табл. през час до 8 табл. дневно. След като настъпи подобрение на състоянието, дозата се намалява на 3 пъти по 1-2 табл. на ден още 7-10 дни. Лекарството помага много и при варицела, тъй като има противовирусно действие, повишава неспецифично имунитета и се мобилизират защитните сили на организма. Така шарката преминава значително по-леко, а организмът е предпазен от евентуални усложнения.

Успешно прилага и хомеопатичния медикамент Цинабсин при хрема. Той постига много добри резултати за профилактика и лечение на остри и хронични ринити и риносинуити (възпаление на носа и синусите), синузити, възпаление на третата сливица. Препаратът стимулира имунната система, предотвратява редица усложнения. Може да се използва и самостоятелно, и в комбинация с други лекарства. Наблюденията на специалиста сочат, че много успешно се комбинира с Инфлуцид. А при често повтарящи се ангини и най-вече за профилактика на лекувани ангини комбинира Тонзилотрен, Инфлуцид и Цинабсин. Целта е да се избегне повторна поява, обостряне и отново влошаване на общото състояние, което обикновено води до включването на антибиотици.

Сърбежът и температурата разграничават алергичната от инфекциозната хрема

Сред типичните за сезона оплаквания са и пролетните алергии. Сенната хрема е най-честото алергично заболяване сред хората. Причина са полените на цъфтящите дървета,треви и храсти. Те се разнасят във въздуха, попадат върху лигавиците на дихателните пътища и предизвикват доста проблеми. Инфекциозната хрема пък е най-честото заболяване въобще при хората. Как да разпознаем вида на ринита?

„Пролетните алергии са характерни с това, че имат определена сезонност и повтаряемост, което е доста силен мотив да се разграничат от вирусните и бактериалните хреми и синузити. Освен това винаги при сенна хрема има силен сърбеж – в носа, очите, кихане, повишена водниста секреция от носа, текат сълзи, гърлото сърби, гъделичка, няма температура. Докато при инфекциозната няма чак толкова силно изразен сърбеж, има секрет от носа, но и фебрилитет”, обяснява д-р Цветкова.

Според нея алергичните заболявания не могат да бъдат напълно излекувани. Но могат да бъдат добре контролирани – така, че да не влошават качеството на живот на пациента. За тази цел лекарят препоръчва т. нар. „предсезонна” профилактика на алергичните заболявания, особено при хора, които са имали такива оплаквания предишната или по-предишната пролет. Тя трябва да започне 6-8 седмици преди започването на цъфтежа.

И в този случай се доверява на хомеопатията. Опитът й показва, че препаратът Ринитал дава много добри резултати, когато приемът му започне предварително – по 3 табл. дневно. Той значително намалява симптомите на алергизиране и много добре контролира алергичните реакции. Комбинира го с Шуслерови соли №2 калциев фосфат, №3 железен фосфат и №8 натриев хлорид на Немския хомеопатичен съюз (DHU), които също осезателно намаляват оплакванията. Тази комбинация действа много добре и при вече силно изразени симптоми на сенна хрема. Може да се приема и в съчетание с антихистаминови препарати.

Българинът обръща все повече внимание на здравето си

Според д-р Цветкова това се дължи на повишаването на медицинската култура на хората. Интересуват се какво консумират, как да се хранят здравословно, как да поддържат нормално телесното си тегло. И все пак съветва да имаме повече доверие на лекарите. И по-малко да четем написаното във форуми. „Там често има мнения на хора, които не са специалисти в медицинската област, получават се заблуждения и изпадане в излишна паника и тревожност”, предупреждава лекарят.