Нова техника при оперативното раждане го доближава максимално до естественото. Тя е въведена във Втора АГ болница "Шейново", като се прилага само при планови оперативни раждания и при жени, раждащи за първи път, съобщиха оттам. 

"Естественото раждане е най-добро за майката и за бебето. Когато обаче има медицински показания жената да роди с операция, този метод в сравнение с традиционния е много по-щадящ и близък до естественото раждане", обясни д-р Румен Велев, директор на "Шейново". Той е нов в световен мащаб, но бързо печели популярност в клиники в САЩ и Великобритания. 

При него максимално се пресъздава процесът на естественото раждане, в който майката и бебето участват активно. По време на естественото секцио бебето се ражда по-бавно - за около 4 минути, като този процес при желание може да бъде наблюдаван от майката. Характерно е и отложеното клампиране - прерязване на пъпната връв, за да може бебето да получи ценни стволови клетки, които се съдържат в нея.

Оставянето на бебето “да излезе само” не само имитира натиска при вагинално раждане, като удължава периода на адаптация, но и помага белият дроб на детето да се освободи от амниотичната течност по естествен път, обясниха от болницата.

Веднага щом се роди, бебето се дава на майката и така се стимулира контактът "Кожа до кожа”, който доказано има отношение към последващата връзка между тях.

Иновативен е и подходът при разреза – неговият размер се изчислява според теглото на бебето, а целта е да остане минимален белег след това.