Деца се разболяха от мистериозна болест, след консумацията на популярна ледена напитка с подсладител. Експерти предупреждават, че децата под осем години не трябва да консумират на ледената напитка "слаш", съдържаща подсладител глицерол, съобщава Дейли мейл".
Сред симптомите на глицеринова интоксикация са намалено съзнание, внезапно рязко спадане на кръвната захар и натрупване на киселини в кръвта.
Над 21 деца са със синдром на глицеролова интоксикация след като са пили от напитката.
Глицеролът е естествено срещащ се алкохол и заместител на захарта, който помага на напитките за слаш да запазят текстурата си, като предотвратява замръзването на течността.
В Обединеното кралство напитките тип „slush", известни също като „slushies", съдържащи тази съставка, не се препоръчват за деца под четиригодишна възраст.
Въпреки това медиците, които пишат в списанието Archives of Disease in Childhood, призовават да се преразгледа съветът за обществено здраве.
Повечето от разгледаните случаи са станали между 2018 и 2024 г., като децата са били на възраст между две и почти седем години.
„Лекарите и родителите трябва да бъдат нащрек за това явление, а органите за обществено здраве трябва да осигурят ясни съобщения относно факта, че малките деца, особено тези под осемгодишна възраст, трябва да избягват ледените напитки тип „слаш", съдържащи глицерол.
Агенцията за стандартизация на храните (FSA) съветва деца под четири години да не консумират ледени напитки, съдържащи глицерол.
Тя също така препоръчва консумацията да бъде ограничена до не повече от една напитка на ден за деца на възраст между пет и десет години.
14 от 15 деца, консумирали напитката са се разболели в рамките на един час.
Според проучването, ръководено от Университетския колеж в Дъблин, всички 21 деца са се възстановили бързо и са били изписани със съвет да не пият слаш.
От тази група 20 деца са спазили този съвет и не са имали други епизоди на ниска кръвна захар.
„Концентрацията на глицерола в ледените напитки за слаш е слабо прозрачна, поради което не може лесно да се прецени безопасната доза.
„Вероятно е също така бързината и дозата на поглъщане, както и други аспекти, като например дали напитката е консумирана по време на хранене или на гладно, или е консумирана след високоинтензивни физически упражнения, да са фактори, които допринасят за това.
Те добавят, че „тези напитки не носят никакви хранителни или здравни ползи" и „не се препоръчват като част от балансирана диета".
Затова препоръките за безопасната им консумация трябва да бъдат съобразени с безопасността", заявиха учените.
'За да се гарантира, че препоръките за безопасност на популационно ниво могат лесно да се интерпретират на индивидуално ниво за родителите, и предвид променливостта на теглото в дадена възрастова група, предлагаме препоръките да се основават на теглото, а не на възрастта.
'Алтернативно, препоръчителният възрастов праг може да се наложи да бъде по-висок (осем години), за да се гарантира, че дозата за тегло няма да бъде надвишена, като се има предвид нормалната вариация на теглото в популацията'.
Коментари