Фолиевата киселина е изключително полезна за организма. Тя е храна за мозъка, тонизира сърцето, намалява риска от инсулт, бори се с умората и депресията. Известна е и като витамин В9, който е водоразтворим.

Набавя се от хляб, плодове, зеленилки и месо

Човешкото тяло не произвежда фолиева киселина и не може да съхранява запаси от нея за продължително време. Затова са ни необходими източници за набавянето й, като препоръчителният дневен прием за възрастни е 180-200 мкг. Основен източник на фолиева киселина е хлябът, който осигурява 50% от дневната потребност. Тя се съдържа в пълнозърнесто и тъмно ръжено брашно, пшеница и пшеничен зародиш, кълнове, мая, бирена мая. Има я в тъмнозелени листни зеленчуци, моркови, тиква, авокадо, аспержи, броколи, грах, домати, зеле, карфиол, ряпа. Съдържа се в плодове като пъпеш, кайсии, цитрусови, сушени плодове (особено фулми, стафиди), банани. Може да я набавят и варива като боб, леща, жито, ечемик, соя, паста. Фолиева киселина се съдържа и в животински продукти като пилешки дробчета, месо, яйца, извара, агнешко, свинско, говеждо.

Формира хемоглобина

Когато постъпи в организма с храната, фолиевата киселина попада в черния дроб и плазмата, както и в червените кръвни клетки, където се свързва с глутамати и желязо, за да се формира хемоглобин. Недостигът й е една от главните причини за макроцитна анемия, особено при хора с бедна диета. Тя също така поддържа еластичността и добрия тонус на кожния епител и здравината на косъма. Засилва жизнения тонус и имунитета, като подпомага активността на белите кръвни клетки и синтеза на антитела. Витамин В9 играе ключова роля за сърцето и пази от отлагане на атеросклеротични плаки.

Целия текст четете на mila.bg