Към най-разпространените заболявания на стомашно-чревния тракт се отнасят гастрит, язва, запек и диария. При гастрит терапията във висока степен зависи от съхраняването на стомашната секреция. При дефицит на стомашни секрети се препоръчва щадяща диета, в която се ограничават пълномаслените млечни продукти, месото, ряпата, репичките, гроздето, лютите подправки, консервираните и пушените храни, туршиите, алкохолът, газираните напитки.
Когато заболяването не е обострено, се разрешават зеле, лук, чесън, копър, хрян за увеличаване на апетита. При язва диетата има за цел да намали киселинността в стомаха. Хранете се на всеки 3–4 часа.
Добре е да се увеличи съдържанието на протеини – от млечни продукти, пиле и риба, яйца, овесени ядки и елда. Мазнините трябва да са предимно растителни. Ограничете въглехидратите и солта. В острата фаза на заболяването трябва да се приема храна във вид на каша, като се избягват прекалено горещите и студени ястия.
Коментари